Stát pošle tři čtvrtě miliardy do Karviné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Po roce a půl se ve státní pokladně konečně našly peníze, kterými Moravskoslezský kraj zaplatí slíbený rozvoj průmyslové zóny Nad Barborou u Karviné. Peníze půjdou ze zvláštního účtu ministerstva financí. „Jsou to prostředky z privatizace po zrušeném Fondu národního majetku České republiky,“ sdělil Igor Walter z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Ještě na podzim šéf MPO Jan Mládek (ČSSD) přiznal, že netuší, kde stát tři čtvrtě miliardy korun vezme. Finance pro zónu slíbila předchozí vláda Jiřího Rusnoka. Celkové náklady na vybudování areálu pro budoucí investory se odhadují na 1,1 miliardy korun. Zóna bude moci poskytnout místo pro podniky zaměstnávající čtyři tisícovky lidí. „Konkrétní výše dotace bude upřesněna po ukončení výběrových řízení na zhotovitele. Předmětem dotace bude vybudování dopravní a technické infrastruktury,“ upřesnil zástupce MPO. Samotnou cenu pozemků zaplatí kraj ze svého.

Průmyslovou zónu Nad Barborou vlastní realitní společnost Asental Group miliardáře Zdeňka Bakaly. Po získání územního rozhodnutí však téměř sto hektarů pozemků přepíše na Moravskoslezský kraj. Dohodnutý obchod počítá s cenou 212 korun za metr čtvereční. „Samozřejmě bychom si přáli cenu o něco lepší, ale takto jsme se dohodli,“ řekl deníku E15 šéf Asentalu Anthony Caine.

Průmyslové zóny na parcelách po OKD se budou muset vyrovnat nejen s regionální konkurencí typu Mošnova nebo Kopřivnice, ale také s asertivními Poláky. Ti jsou od Ostravy coby kamenem dohodil. „Polsko umí průmyslovým investorům prodat své Slezsko nad Ostravou mnohem lépe než Česká republika to svoje,“ uvedl Ferdinand Hlobil, odborník na průmyslové reality poradenské firmy Cushman & Wakefield. Navzdory tomu se nedávno velký výrobce chirurgických nástrojů Mölnlycke Health Care rozhodl rozšířit byznys v zóně Dukla u Havířova.