Státní firmy pošlou do rozpočtu o 1,4 miliardy více

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Státní podniky Lesy České republiky a Budějovický Budvar v letošním roce převedou do státní kasy 8,7 miliardy korun, rozhodla vláda. V loňském roce poslaly firmy do státního rozpočtu o 1,4 miliardy korun méně.

Z pivovaru má jít do rozpočtu půl miliardy korun, loni poslal podnik o 300 milionů korun víc, Lesy ČR letos odvedou do státního rozpočtu 8,2 miliardy korun. „Příspěvek pivovaru je nižší kvůli investicím. V součtu s roky 2014 a 2013, kdy začala platit novela zákona o státním podniku umožňující převody peněz ze státních firem do rozpočtu, je to 22 miliard korun na konto českého hospodářství,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lesy ČR, kterým patří asi polovina lesů v zemi, letos za prvních devět měsíců zvýšily hrubý zisk o 4,5 procenta na dosud nejvyšších 5,46 miliardy korun. Ve stejném loňském období podnik vykázal hrubý zisk 5,23 miliardy korun.

Budvar loni prodal nejvíce piva ve své stodevatenáctileté historii, a to 1,457 milionu hektolitrů. Kladně se na tom podepsal hlavně export. Výstav meziročně vzrostl o 2,5 procenta, tržby o sedm procent na 2,3 miliardy korun. Zisk Budějovického Budvaru loni meziročně klesl o 18,5 milionu na 307 milionů korun. Výkony podniku loni stouply na rekordních 2,34 miliardy korun, což bylo meziročně zhruba o 6,5 procenta víc.