Státní zástupkyně: Ať Samková údajné podplácení policie doloží

Advokátka Klára Samková

Advokátka Klára Samková Zdroj: Euro Jan Rasch

Městské státní zastupitelství v Praze, které dozoruje trestní stíhání pražských radních v kauze Opencard, odmítlo pochybení při vyšetřování. Postup policie zpochybnila advokátka Klára Samková, která Prahu zastupuje. Podle státní zástupkyně Jany Hercegové Samková argumentuje zavádějícími a nepravdivými informacemi.

Samková řekla, že bude v souvislosti s Opencard žádat přerušení trestního řízení. Podle ní totiž bylo chybně zahájeno ještě předtím, než bylo ukončeno správní řízení, a policie nepostupuje v souladu se zákonem a existuje podezření, že pracuje na polickou objednávku. „Kladu si otázku, zda jsou orgány činné v trestním řízení úplně pitomé nebo jsou podplacené,“ řekla.

Hercegová to odmítá. “… probíhající správní řízení nemůže být zákonným důvodem pro přerušení trestního stíhání,“ uvedla. Předpokládá, že Samková doloží svá tvrzení týkající se údajného podplácení policie a důkazy předá orgánům činným v trestním řízení. „V opačném případě by se osoba s právnickým vzděláním, pokud má profesionální úroveň, obdobných výroků měla zdržet,“ tvrdí státní zástupkyně. Jinak je podle ní výroky advokátky možné hodnotit jako trestný čin pomluvy.

Policie podezírá deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Ve hře je post primátora. Hudeček totiž oznámil, že pokud přijde obžaloba, z funkce odstoupí. Odejít může taky část obviněných radních. Všichni ale chybu při schvalování materiálů k Opencard odmítají. Nedávno kvůli tomu podali ústavní stížnost, v níž žádají o zrušení trestního stíhání.