Státu přispěly půlmiliardou také vojenské lesy a VOP

VOP Šternberk

VOP Šternberk Zdroj: ctk

Kromě Lesů ČR a Budvaru se novele umožňující odvody ze státních podniků státu loni podřídily ještě dva další – Vojenské lesy a statky a vojenský opravárenský podnik VOP CZ. Dohromady poslaly půl miliardy korun.

„V roce 2014 tak bylo do příjmů státního rozpočtu odvedeno od státních podniků celkem 7,8 miliardy korun,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Největším přispěvatelem zůstaly s velkým náskokem Lesy ČR, které státní pokladnu obohatily o šest a půl miliardy korun. Dalších osm set milionů poslal českobudějovický Budvar. Naopak některé podniky nepřispěly vůbec.

„Pod ministerstvo financí spadá pouze státní podnik Státní tiskárna cenin, která neodvedla do státního rozpočtu žádné prostředky,“ podotkl mluvčí. Vojenské lesy a statky spadají stejně jako VOP CZ pod ministerstvo obrany, Lesy ČR a Budvar pod rezort zemědělství.

Odhady pro letošní rok se zatím různí. Ministerstvo zemědělství v lednu uvedlo, že od Lesů ČR letos očekává výrazně vyšší příjem než loni, a to 8,8 miliardy korun. Naopak Budvar by měl letos poskytnout půlmiliardou korun, tedy o 300 milionů meziročně méně. Jen za tyto dva podniky tak úřad Mariana Jurečky (KDU-ČSL) očekává 9,3 miliardy.

Odhad ministerstva financí za všechny státní podniky je ale nižší. „V roce 2015 jsou v rozpočtu uvedeny příjmy z odvodů státních podniků v celkové výši 8,8 miliardy korun, z toho v působnosti ministerstva zemědělství 8,7 miliardy a ministerstva dopravy sto milionů korun,“ uvedl Ležatka.

Do předloňského roku mohl stát čerpat peníze přímo pouze z akciových společností v čele s energetickým kolesem ČEZ. Na peníze z firem mající právní formu státního podniku ale přímo nedosáhl. To změnila až předloni přijatá novela.