Štěch nepřímo podpořil Drahoše coby Zemanova konkurenta v boji o Hrad

Profesor Jiří Drahoš

Profesor Jiří Drahoš Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia

Jiří Drahoš, Akademie věd
Prezident Miloš Zeman
3
Fotogalerie

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ocenil, jakým způsobem končící předseda Akademie věd Jiří Drahoš tuto instituci reprezentoval. V projevu na sněmu Akademie řekl, že by byl rád, kdyby Česká republika využila v nějaké pozici Drahošovu inteligenci a osobní vlastnosti. Spekuluje se o tom, že by se Drahoš mohl ucházet o funkci prezidenta.

Štěch vyzdvihl Drahošovu činnost, právě díky němu se podle něj akademii podařilo dosáhnout dobrých výsledků. "Necítím se kompetentní k hodnocení vědeckých výsledků v oblasti Akademie věd, co však mohu konstatovat, je to, že pan profesor Drahoš získal nepřehlédnutelnou veřejnou autoritu," uvedl předseda Senátu.

Autoritu podle Štěcha získal Drahoš nejen pro sebe, ale i akademii. "To se každému vědci nepodaří, protože vědci jsou někdy spíše uzavřenější, pohlceni svou prací," řekl. Drahoš podle něj instituci skvěle reprezentoval. "Byl bych rád, kdyby měla ČR možnost inteligence a osobnostních vlastností pana Drahoše využít, ať už v jakékoliv pozici," uvedl.

Video placeholde
VIDEO: Jiří Drahoš mluví o své kandidatuře na prezidenta • Martin Bartkovský

Současného prezidenta Miloše Zemana vyzvou ve volbách textař a podnikatel Michal Horáček a lékař Marek Hilšer. Kandidaturu vedle Drahoše zvažuje například diplomat Petr Kolář či ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Před týdnem o své kandidatuře informoval bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl.