Střední Čechy mají nového hejtmana Miloše Peteru

Starosta Nymburka a zřejmě budoucí středočeský hejtman Miloš Petera

Starosta Nymburka a zřejmě budoucí středočeský hejtman Miloš Petera Zdroj: ctk

Novým Středočeským hejtmanem se stal šéf krajské ČSSD Miloš Petera. Zvolilo ho zastupitelstvo kraje. Nahradil stranického kolegu Josefa Řiháka, který na začátku týdne rezignoval.

ČSSD navrhla na hejtmana svého předsedu a dosavadního hejtmanova náměstka Miloše Peteru. Rozhodl o tom v průběhu týdne krajský výkonný výbor ČSSD. Petera nahradil Josefa Řiháka, který odstoupil po tlaku z vlastní strany. Statutárním zástupcem Petery by se měl stát náměstek pro školství Milan Němec, novou členkou rady bývalá hejtmanka Zuzana Moravčíková.

Petera, který je zároveň starostou Nymburka a poslancem, si ponechá i svůj dosavadní rezort. „Doprava by měla být v gesci hejtmana,“ uvedl již dříve.

Opozice Peteru nepodpořila. Poukázala na to, že je spojen s érou bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), souzeného kvůli korupci, kterému dělal náměstka, a je zodpovědný za stav, do nějž se kraj dostal v uplynulých letech. Petera, který neměl protikandidáta, po zvolení prohlásil, že jeho cílem bude dál plnit volební program ČSSD a zajišťovat další rozvoj Středočeského kraje. Ve veřejné volbě pro něj hlasovalo 36 zastupitelů, sedm bylo proti a šest se zdrželo.

Petera počítá s rozsáhlou reorganizací úřadu. „Máme zpracovaný koncept, na němž jsme pracovali ještě společně s exhejtmanem. Tam, kde to bude možné, chceme úřad zeštíhlit a chceme snížit počet odborů,“ uvedl Petera. Podle něj by měl počet odborů výrazně klesnout a kopírovat jednotlivé resorty radních a náměstků, aby měl každý svůj odbor. Bude se rušit třeba odbor informatiky, který se přeměnění v oddělení a bude spadat pod ředitele úřadu.

Řihák prý odešel "o své vůli"

Řihák tvrdí, že ho nikdo k rezignaci nenutil a odešel o své vůli. Podle spolustraníků by se měl více zaměřit na senátní volby, v nichž chce obhajovat mandát, a nekumulovat funkce. Krajský výkonný výbor dnes jeho nominaci do senátních voleb potvrdil, stejně jako nominace ostatních navržených senátních kandidátů.

Podle některých zástupců ČSSD vázla komunikace mezi Řihákem a radními, další říkali, že kraj za jeho vedení málo investoval. „Už jsme se k tomu dnes nevraceli,“ řekl k rezignaci hejtmana Petera. Opozice se před hlasováním znovu podivila tomu, že jí nikdo oficiálně nesdělil důvod Řihákova odchodu. Výměnu v čele hejtmanství označila za výsledek třenic uvnitř ČSSD. „Přiznejte barvu a řekněte, proč musel pan Řihák odejít,“ prohlásil šéf středočeské ODS Jan Skopeček.

Podle kolínského starosty Víta Rakušana (STAN a TOP 09) jde o věci mezi sociální demokracií a zemí. Pokud byla důvodem Řihákova odchodu kumulace funkcí, pak si ČSSD podle Rakušana nemohla vybrat lepšího nominanta na hejtmana než Peteru, kterému se údajně v Nymburce říkalo „pondělní starosta“. Petera to odmítl a vyzval Rakušana, ať přijede do Nymburka, protože se tam prý má co učit.