Stropnického v pražské radě nahradí Kolínská, potvrdili zastupitelé

Náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská

Náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská Zdroj: ctk/ap

Zastupitelé zvolili náměstkyní pražské primátorky Petru Kolínskou (SZ). V radě zaujme místo odvolaného Matěje Stropnického, na starost bude mít územní rozvoj. Kolínskou podpořili 34 hlasy zastupitelé staronové koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL). Zastupitelé pokračují volbou tří chybějících radních.

Čtyřicetiletá Kolínská byla dříve místostarostkou Prahy 6 pro dopravu, bezpečnost a památkovou péči. Loni v listopadu ale byla z funkce odvolána. Návrat Stropnického do rady byl původně podmínkou Strany zelených pro setrvání v magistrátní koalici, nakonec ale po odmítnutí ANO a ČSSD zelení ustoupili.

Kolínskou po nominačním projevu opozice kritizovala, že neuvedla žádné svoje priority v oblasti územního rozvoje. Kandidátka ale odkázala na programové prohlášení původní koalice. „Důležitou oblastí je strategický a metropolitní plán. Prý v této oblasti přešlapujeme na místě. Vnímám tuto výtku jako oprávněnou,“ uvedla Kolínská.

Tři noví radní

Zastupitelé budou následně volit tři nové radní. Za radního pro majetek Michala Haška, odvolaného loni v říjnu, nominovalo ANO svého krajského místopředsedu Karla Grabeina Procházku a místo radní Hany Novákové (ČSSD) by měl nastoupit místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek. Jako jediná z původně odvolaných radních by se měla vrátit Irena Ropková (ČSSD).

V dalším bodě by měli zastupitelé hlasovat o obsazení výborů a poté o nominacích zástupců města na valných hromadách městských společností.