Stropnický: Magistrát se opět pokusí ovládnout Pražské služby

Pražské služby

Pražské služby Zdroj: Prazske sluzby

Hlavní město Praha bude znovu usilovat o ovládnutí Pražských služeb, v nichž drží většinu. Na facebookovém profilu to po čtvrteční návštěvě firmy napsal náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice). Šlo by o obchod v řádu stovek milionů korun. Stropnický o tom bude jednat s menšinovým akcionářem, společností AVE, která patří do skupiny EP Industries Daniela Křetínského.

„Hlavní strategický cíl města v Pražských službách musí být dvojí: stoprocentní vlastnický podíl a stoprocentní podíl trhu,“ uvedl náměstek. „Prodej našeho podílu je řešením, nad kterým jsme zatím neuvažovali, a to zejména proto, že nám ho nikdo, ani představitelé hlavního města, nenabídl,“ uvedl ředitel EP Industries Jiří Nováček.

Pokud se obě strany nedohodnou, pak podle deníků Právo a Dnes přichází v úvahu fúze Pražských služeb s některou z městem vlastněných firem. Praha by tak menšinového akcionáře „vytlačila“. „Pokud Praha skutečně o takovém řešení uvažuje, bylo by dobré, abychom se o něm nedozvěděli přes média, abychom se opět nemuseli setkávat u soudu,“ uvedl Nováček. Fúze podle něj může být „akceptovatelná i nepřijatelná“. Bude záležet na podmínkách takového kroku.

Další prodloužení bez soutěže

Minulému vedení města se roky plánovaná akvizice Pražských služeb nepodařila, zhruba pětinu akcií nakonec vloni získala právě Křetínského firma. Radní za TOP 09, kteří Prahu vedli, proto plánovali převést část firmy pod městskou Technickou správu komunikací (TSK) a vyřešit tím letité problémy se svozem odpadu. Plán, proti kterému i soudně protestovala firma AVE, ale nakonec zhatil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Smlouva na svoz odpadu s Pražskými službami skončila před několika lety a vedení města od té doby miliardové smlouvy několikrát bez soutěže prodloužilo. V současnosti chystá další prodloužení za 1,6 miliardy korun bez DPH a zároveň otevřený desetiletý tendr za zhruba 13 miliard korun bez DPH.

Opozice varuje, že silní hráči na poli odpadů usilují o ovládnutí spalovny v Malešicích, a že Pražským službám hrozí krach.