Superpřístroje budou muset dokázat, že léčí lépe

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zdůvodnění, ve kterých nemocnicích budou jaké přístroje, budou nově veřejná.

Ministerstvo zdravotnictví změnilo pravidla, podle kterých se nemocnicím povoluje pořízení drahých přístrojů. Pokud má být provoz drahé techniky jako jsou magnetické rezonance nebo operační roboty hrazené pojišťovnami, potřebuje nemocnice doporučení přístrojové komise. Ta v minulosti podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha nefungovala optimálně. "Rozhodování komise nebylo navenek transparentní," řekl ministr.

Na rozhodnutí komise si stěžovali někteří soukromí vlastníci nemocnic. Připadalo jim, že komise preferuje státní a krajské špitály. Provoz přístrojů je přitom pro fungování nemocnice zásadní. Nově budou rozhodnutí komise včetně zdůvodnění zveřejňovaná na webu ministerstva.

Principem je, aby byly přístroje v rámci republiky rovnoměrně k dispozici a aby drahá technika nikde nezahálela. U zcela inovativních přístrojů, které dosud v Česku vůbec nejsou, bude komise posuzovat jejich přínos a nákladovou efektivitu podle uznávané metodiky HTA (health technology assessment). "Jsme jednou z posledních šesti zemí Evropské unie, které neprovádějí žádné hodnocení přístrojů podle HTA," řekl Vojtěch.

Současně vznikají mapy rozmístění jednotlivých přístrojů v Česku. Jsou k nalezení na webu ministerstva. Informace, ve kterých nemocnicích mají operační roboty, mamografy, počítačové tomografy a další přístroje dosud takto pohromadě nikde zveřejněna nebyla.