Sváček vzdal kandidaturu do Vrchního soudu v Praze

Jan Sváček

Jan Sváček Zdroj: ctk

Jan Sváček vzdal svou kandidaturu do vedení Vrchního soudu v Praze. Proti jeho jmenování se postavili senátoři a zástupci iniciativ. Sváček byl dříve předsedou Městského soudu v Praze, pak se stal soudcem vrchního soudu. Dvakrát byl nominován na ústavního soudce, Senát se vždy postavil proti.

„Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš vzal zpět svůj návrh na jmenování místopředsedy VS v Praze pro úsek trestního soudnictví,“ sdělila novinkám.cz mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. „Jako důvod uvedl, že mu JUDr. Sváček doručil odnětí svého souhlasu, bez kterého nelze návrh na jmenování v souladu se zákonem podat,“ dodala.

Ačkoli v září zvítězil podle serveru ve výběrovém řízení, jeho jmenování ministryně spravedlnosti Válková odkládala a v mezidobí sílily protesty proti Sváčkovu jmenování.

Kromě některých senátorů, například Libora Michálka (zvolen za koalici Pirátů, Strany zelených a KDU-ČSL), s nimi vystoupili i zástupci iniciativy Vraťte nám stát! Vyčítali soudci někdejší členství v komunistické straně, ale také vazby na lidi z klientelistických kruhů. Samotný Sváček to označil za reakci na své předchozí působení v soudní soustavě.

„Čtrnáct let jsem dělal předsedu Městského soudu v Praze, největšího soudu v České republice, který vyřizuje klíčové kauzy, které se udály v Praze,“ sdělil začátkem října deníku Právo Sváček.

Vizitka předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka (56):
Datum a místo narození: 13. července 1957, České Budějovice. Vzdělání: V roce 1980 absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze. Kariéra: začínal jako soudce Obvodního soudu pro Prahu 6, zpočátku se specializoval na rodinné právo, později na právo trestní; v letech 1990 až 1998 působil v čele Obvodního soudu pro Prahu 8, rok pracoval jako trestní soudce Vrchního soudu v Praze; v roce 1998 byl jmenován místopředsedou a od dubna 1999 předsedou Městského soudu v Praze. Rodina: Je podruhé ženatý, s bývalou manželkou Zuzanou mají dvě dcery. Jeho nynější manželkou je moderátorka Michaela Dolinová.

„Přitom jsem se střetával s mnoha lidmi, a mnohdy i politiky, kteří měli pocit, že soudní rozhodnutí není nebo nebylo vydáno podle jejich představ. Musel jsem vždycky nezávislost soudců hájit. Udělal jsem si tím spoustu nepřátel. Někteří z nich mi to v současné době prostřednictvím různých institucí vracejí,“ podotkl soudce, který na Vrchním soudu působí od loňského roku.