Svatý Patrik obarví Prahu na zeleno. Bude průvod i koncerty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archiv Blesku, ČTK, Reuters

K Irsku patří nejen whiskey, ale také oslavy svatého Patrika – patrona Irska, které připadnou na sobotu 17. března. Ke slavnosti se připojuje i česká metropole, oslavy mají být dosud největší.

Vedle akcí ve více než čtyřech stovkách podniků po celém Česku se hlavní program v sobotu odehraje v Praze v rámci Tour svatého Patrika. Poprvé se uskuteční průvod Prahou s různorodým kulturním, hudebním a dalším programem. Na ten navážou večerní akce v centru města, Holešovicích a Vršovicích. Prahu také čeká premiéra na zeleno osvětleného tančícího domu.

Svatý Patrik byl misionář a mnich. Ve druhé polovině pátého století v Irsku šířil víru, dal stavět školy, kostely a pokřtil tisíce lidí. Katolická církev tedy prohlásila den jeho úmrtí za svátek.

Tento den je pro většinu Irů ve znamení bujarého tance, zábavy v ulicích, zelené barvy či jetelového trojlístku, s jehož pomocí prý svatý Patrik lidem vysvětloval princip Nejsvětější Trojice, a hlavně lidské pospolitosti. Kromě Irska se oslavuje i v mnoha metropolích světa.

Účastníci pražské slavnosti se mohou v sobotu zapojit nejenom v průvodu, ale také do akcí Open Mic v Rock Café či škole pro DJe v holešovickém 36 Underground. Tyto dvě lokace mají nejbohatší program. Vystoupí zde navíc současná hvězda urban scény Marpo a TroubleGang.