Švejnar se rozhodl: do volby prezidenta nepůjde

Jan Švejnar

Jan Švejnar Zdroj: E15 Michael Tomes

Ekonom Jan Švejnar nebude v přímé volbě kandidovat na prezidenta. Uvedl, že chce pokračovat ve své akademické a poradenské činnosti. Švejnar, který se o prezidentský post ucházel už v roce 2008, kdy hlavu státu vybíral parlament, byl podle průzkumů veřejného mínění jedním z favoritů blížících se voleb. Dnešním prohlášením ukončil několikaměsíční váhání kolem své kandidatury.

„V reakci na četné dotazy oznamuji, že jsem se rozhodl neúčastnit této volby prezidenta České republiky,“ uvedl Švejnar ve stručném prohlášení. Chce se prý ale dále podílet na veřejném životě země. Pokračovat chce ve své práci na Univerzitě Karlově, v Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR a ve správních radách podniků a neziskových organizací. Švejnar působí také jako ředitel prestižního Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

„Rád bych touto cestou poděkoval spoluobčanům, kteří mi vyjádřili podporu ať už osobně anebo v průzkumech veřejného mínění, jakožto i sponzorům, kteří mi nezištně nabídli finanční pomoc pro případnou kampaň,“ dodal Švejnar.

V roce 2008 Švejnar ve vypjaté parlamentní prezidentské volbě těsně prohrál s Václavem Klausem. O nominaci Švejnara do nynější volby prezidenta uvažovala ČSSD. Švejnar ale v květnu prohlásil, že pokud by kandidoval, byl by nestranickým kandidátem. Svůj zájem o Hrad ale v dalších měsících nepotvrdil a nedělal ani žádné kroky v kampani. V červenci oznámil, že o své účasti ve volbě rozhodne během léta.

Švejnar se v průzkumech veřejného mínění před volbou prezidenta pohyboval na předních příčkách. V posledních měsících jeho podpora sice klesala a na druhém místě ho ve většině průzkumů vystřídal expremiér , stále se ale pohyboval kolem třetího místa. Někdejšímu úřednickému premiérovi , který je zatím největším favoritem volby, Zemanovi a dalším kandidátům, tak nyní ubyl vážný soupeř v souboji o Hrad.