Svobodní a soukromníci mají dohodu ke krajským volbám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Strana svobodných občanů a Strana soukromníků uzavřely koaliční dohodu. Týká se jejich společného postupu hlavně při letošních podzimních krajských volbách. Podrobnosti by zástupci obou uskupení měli představit při středečním podpisu dohody.

Předseda Svobodných Petr Mach už dříve uvedl, že dohoda na krajské předvolební spolupráci neznamená, že obě strany nutně uzavřou koalice ve všech 13 regionech. Krajské organizace budou mít podle Macha možnost dohodnout předvolební partnerství i s jinými uskupeními.

Zástupci stran už vzájemně přislíbili podporu některých svých senátních kandidátů. Soukromníci jich zatím představili pět, Svobodní tři. Například bývalý předseda středočeských Svobodných Petr Zavadil, který bude kandidovat na Mělnicku, chce prosadit vypsání referenda o setrvání ČR v EU.

Pokračují ve spolupráci

Za soukromníky budou v kandidovat prezidentka Nadačního fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová (dříve Svobodová), bývalý senátor a pražský exprimátor Jan Koukal (dříve ODS) nebo současný senátor Jozef Regec (dříve ČSSD).

Soukromníci zatím mají zastoupení v Senátu v podobě majitele loterijní společnosti Synot Iva Valenty. Svobodní zatím dosáhli největšího úspěchu při předloňských volbách do Evropského parlamentu, do kterého byl zvolen Mach.

Obě strany spolupracovaly už loni, kdy 28. října společně uspořádaly na Václavském náměstí v Praze demonstraci namířenou hlavně proti vládním zásahům do podnikání.