Telefony Huawei zmizí z rukou vedení ministerstva zemědělství

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Vedení ministerstva zemědělství přestane používat telefony značky Huawei. Stávajících 77 telefonů bude postupně nahrazeno jinou značkou, sdělil mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. V úterý nařídil premiér Andrej Babiš (ANO) zbavit se telefonů Úřadu vlády ČR, o výměně informovala již také ministerstva zdravotnictví a průmyslu a obchodu.

Před využíváním přístrojů od čínských firem Huawei a ZTE varoval v tomto týdnu Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle něj je hardware i software těchto značek bezpečnostní hrozbou. Huawei to odmítla a vyzvala k předložení důkazů.

Ministerstvo financí uvedlo, že na úřadě se využívá pouze malé množství standardních mobilních telefonů značky Huawei a tyto telefony budou v rámci obnovy techniky průběžně vyměněny. Celní správa uvedla, že zařízení značky Huawei nepoužívá. Finanční správa informovala, že nyní analyzuje svou infrastrukturu a připravuje zprávu, která v této záležitosti vyhodnotí konkrétní návrhy opatření.

NÚKIB vydal varování před používáním produktů Huawei a ZTE v pondělí a na první polovinu ledna chystá metodický pokyn pro úřady, jak postupovat. Premiér v pondělí uvedl, že vláda věc projednávala v utajeném režimu a zveřejnění varování kabinet překvapilo. Babiš kritizoval to, že NÚKIB nepředložil hned i analýzu dopadů varování na tendry kvůli zákonu o veřejných zakázkách.

Ředitel NÚKIB Dušan Navrátil řekl, že musel jednat bezodkladně, ale že kritiku premiéra do značené míry chápe. "Jde o novou situaci, s níž v Česku dosud nemáme zkušenosti," řekl. Úřad ale podle něj musí chránit kritickou informační infrastrukturu, bez níž by stát nemohl fungovat. Přístroje Huawei nedoporučuje ředitel NÚKIB používat hlavně tam, kde mohou být zpravodajsky citlivé údaje.

Čínský výrobce komunikační techniky Huawei Technologies je největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Firma je zároveň druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě za korejským Samsungem. Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích.