Temelín obklopila armáda, cvičí pro případ teroristického útoku

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Cvičení v areálu jaderné elektrárny Temelín. Technické řešení fiktivní havárie byl úkol pro odborníky z technického podpůrného střediska.
Cvičení v areálu jaderné elektrárny Temelín. Havarijní štáb elektrárny přijímal opatření na stabilizaci situace a ochranu zaměstnanců.
Cvičení v areálu jaderné elektrárny Temelín. Cvičící směnový inženýr Jindřich Ardolf informuje o situaci temelínského ředitele Bohdana Zronka.
Nad elektrárnou je bezletová zóna, jde o unikátní záběry.
Dron pořídil ojedinělé záběry z výšky 300 metrů.
8
Fotogalerie

V okolí jaderné elektrárny Temelín na Českobudějovicku stojí od neděle vojenská technika. Zařízení pro odpalovaní raket, radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů nebo komunikační systémy pro velení a řízení palby jsou součástí nácviku obrany elektrárny před případným pozemním i vzdušným teroristickým útokem. Cvičení potrvá do 12. dubna. Do taktické přípravy se zapojí zhruba dvě stovky vojáků, policisté a zástupci ČEZ, informoval mluvčí Krajského vojenského velitelství České Budějovice Josef Štěpánek.

"Přípravy se zúčastní přibližně 120 profesionálních vojáků strakonického protiletadlového pluku i zhruba osmdesátičlenná pěší rota aktivních záloh, která je zrovna na cvičení v Boleticích," uvedl.

V okolí Temelína se budou pohybovat vojáci po čtyři dny. "Naplno se cvičení rozběhne od pondělí, kdy dojde v blízkosti elektrárny hned k několika přeletům. V úterý pak vše vyvrcholí praktickými ukázkami. Okolních obyvatel se cvičení nedotkne," řekl mluvčí temelínské jaderné elektrárny Marek Sviták.

Armáda už protiteroristickou ochranu Temelína trénovala v roce 2015. Temelín je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. Jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců, jižní Čechy by s ní vydržely téměř čtyři roky.

Video placeholde
Dron pořídil ojedinělé záběry z výšky 300 metrů. • Video Jaderná elektrárna Temelín