"Tluchořovci" jdou do toho: proti Nečasovi půjde Fuksa

Ivan Fuksa, ODS

Ivan Fuksa, ODS Zdroj: E15 Anna Vackova

Premiér Petr Nečas nakonec bude mít v boji o křeslo šéfa ODS soupeře. V nedělní volbě na stranickém kongresu se proti němu postaví exministr zemědělství a jeden z revoltujících poslanců ODS Ivan Fuksa.

„Rozhodl jsem se tu hozenou rukavici, která se tady neustále zmiňovala na dnešním jednání, zvednout,“ řekl Fuksa. Nečas podle něj „natlačil“ poslance ODS do slepé uličky, protože mají v jednom balíčku hlasovat o zvýšení daní i důvěře vládě.

Od Nečase prý Fuksa očekával ústupek od zvýšení DPH v daňovém balíčku, když ho nenabídl, bude s ním soupeřit o předsednické křeslo. Věří prý, že v tajné holbě je schopen získat většinu. Dosavadní podpora Nečase v regionech byla podle něj totiž většinou vyjádřena ve veřejném hlasování.

S tím, že by ODS měla vyměnit svého předsedu a přitom udržet koalici, nejprve přišel poslanec a Nečasův stranický oponent Petr Tluchoř. Strana by se podle něj měla zbavit tváře, se kterou žádné volby nevyhrála.

Tluchoř už během dne řekl, že kongres nic nezmění na postoji skupiny kritiků vládního daňového balíčku. Trvají přinejmenším na tom, že nesmí zvyšovat DPH.

„Jsem přesvědčen, že můžeme udržet koalici bez Petra Nečase. Jsem přesvědčen, že dokážeme s koaličními partnery nově dojednat priority vládnutí, abychom před voliči v roce 2014 nestáli s prázdnýma rukama,“ řekl Tluchoř v projevu, ke kterému se dostal až ve večerních hodinách, kdy hovořil k téměř prázdnému sálu. Nečas naopak Tluchořovi vyčetl, že mu jde o mocenský střet a ve Sněmovně si bere jako rukojmí ODS i stát.

Středočeský politik Fuksa patří mezi pětici poslanců ODS, kteří odmítli vládní verzi daňových změn a dále proti vládnímu balíčku protestují. Nečas si Fuksu vybral do vlády jako ministra zemědělství, později ho ale z kabinetu odvolal i kvůli střetu se skupinou středočeských občanských demokratů kolem Tluchoře. Před nynějším kongresem Fuksa získal od středočeské organizace nominaci na místopředsedu strany. V jiných regionech neměl podporu na lídra strany, ani jejího místopředsedu.