TOP 09 se opřela do ODS: nesnaží se prý předejít zdražení MHD

MHD

MHD Zdroj: ctk

Plánovanému zdražení kuponů na pražskou MHD by se dalo předejít úpravou smlouvy, která zavazuje zadlužený dopravní podnik k nákupu tramvají za 19,2 miliardy korun, uvedl náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Pražská ODS, do jejíž kompetence městská doprava spadá, se ale o změnu smluvních závazků nepokusila. Místo toho chce finanční zátěž přesunout na Pražany, uvedl náměstek. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zopakoval, že se nejprve bude snažit nalézt úspory uvnitř podniku.

Hudeček tvrdí, že se zasadí o to, aby jízdné zdraženo nebylo. Řešením podle něj je rozvolnění smlouvy na dodávku tramvají minimálně do roku 2032, nebo odstoupení od smlouvy. „Na koaličních jednáních se přitom řeší jen to, kdy se zdraží jízdné,“ uvedl. „Jestli ještě před volbami nebo až po volbách, aby to současnou politickou reprezentaci tolik nebolelo,“ doplnil.

Informaci o možném zdražení kuponů ve čtvrtek projednala rada města. Podle dopravního podniku, který je největší firmou v majetku města, je zdražování jednou z cest z dluhů, v nichž se firma ocitla mimo jiné i kvůli nevýhodným smlouvám z minulosti. Konečné rozhodnutí bude na vedení Prahy.

„Pro mě osobně spočívá řešení finanční situace podniku nejprve v hledání finančních úspor … až následně lze uvažovat o přenesení zátěže na daňového poplatníka skrze zdražení jízdného,“ řekl Svoboda. Bývalý ředitel podniku Vladimír Lich, kterého dovolala dozorčí rada pod vedením TOP 09, podle primátora zajistil odklad splátek za tramvaje. „Nevím, proč se management společnosti uchýlil k tomu, že odložení splatnosti bude realizováno pouze v jednom roce a na rok 2013 už odložení splátek nedojednal,“ uvedl.

Hudeček: Praha je na hraně finančního útesu

Zadluženost Prahy loni vzrostla na 30,5 miliardy, s dalšími závazky třeba za dopravní podnik činí ještě o šest miliard víc, a dluh stále narůstá, varoval na Hudeček. „Jsme na hraně útesu, přepadli jsme a držíme se za pár větviček, které začínají praskat a dlouho nás neudrží, pokud se nezačneme škrábat zpátky,“ doplnil. Nákup tramvají, ke kterému zavázalo Prahu její minulé vedení, je podle něj „nejpalčivějším problémem“. Rozpočet města ale dusí také dostavba metra A a financování tunelového komplexu Blanka.

Právě tato témata jsou předmětem dlouhotrvajícího sporu uvnitř koalice. ODS a TOP 09 kvůli tomu několik týdnů vedou smírčí řízení. Kompetence ohledně dopravy, dopravních staveb i MHD drží ODS. TOP 09 ji však obviňuje z nečinnosti.