Tři procenta vzorků u pump měla problém, neprošla kontrolou ČOI

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Tři procenta vzorků benzinu a dalších pohonných hmot odebraných loni v Česku při kontrolách České obchodní inspekce (ČOI) nevyhovovala normám. Je to zhruba stejný poměr jako o rok dříve, přibylo však případů kontaminace, nejčastěji LPG.

V roce 2014 odebrala ČOI ke kontrole jakosti u čerpacích stanic celkem 2663 vzorků, z nich nevyhovělo příslušným technickým normám 81, uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Ve zhruba čtvrtině kontrol inspekce loni zasahovala po stížnostech řidičů. V těchto případech byly nedostatky zjištěny v 3,6 procenta.

„Při srovnání s předchozím rokem se poměr zjištění příliš neliší, změny jsou však zřetelné při bližším posouzení závažnosti zjištěných závad. V roce 2014 ubylo méně závažných porušení jakosti, takzvaných nedbalostních a sezonních odchylek, a to o 14 procent. Z toho však vyplývá, že o stejné procento vzrostl poměr odchylek závažnějšího charakteru, které nasvědčují kontaminaci pohonných hmot. Podíl na tom má zejména zvýšený výskyt nejakostního LPG pro pohon na trhu,“ zhodnotil celoroční kontrolní akci ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Zdůraznil, že při snížení jakosti paliv tratí spotřebitelé a životní prostředí, ale i stát na daňových příjmech, přitom se v tomto případě před poškozením nemohou ochránit sami. V kontrolách proto bude inspekce pokračovat.