Trojkoalice chce obnovit pobídky pro zahraniční i domácí firmy

Slévárna Žďas

Slévárna Žďas Zdroj: Mlada fronta

Vznikající vládní trojkoalice se chce zaměřit na obnovu udržitelného hospodářského růstu a konkurenceschopný průmysl. Plánuje obnovit systém pobídek pro zahraniční i domácí firmy, chce, aby exportní firmy expandovaly do zemí mimo EU. Stát také aktivně použije ke stimulaci ekonomiky státní podniky. Vyplývá to z návrhu koaliční smlouvy.

„Pro podporu exportu maximálně využijeme ekonomickou diplomacii a instituce jako CzechInvest, CzechTrade, ČEB, EGAP nebo CzechTourism. Vedle zemí EU chceme, aby firmy expandovaly do dalších zemí na ostatních kontinentech, kde mají naději na vysokou přidanou hodnotu, například do zemí BRICS,“ uvádí návrh koaliční smlouvy. V oblasti využití prostředků z fondů EU chce trojkoalice preferovat projekty, které přinesou nová pracovní místa.

Strany chtějí obnovit systém pobídek pro zahraniční i domácí firmy i klíčovou roli CzechInvestu při jejich organizaci. Nově by se měly zformulovat pobídky tak, aby stimulovaly projekty s vysokou přidanou hodnotu a s vysokým podílem vědy a výzkumu.

Trojkoalice chce podporovat rozvoj malého a středního podnikání, které podle ní stále představuje nevyužitou rezervu růstu a zaměstnanosti. Prostředkem k tomu má být rozvoj a kapitálové posílení Českomoravské záruční a rozvojové banky. Strany chtějí také podpořit i vzdělávání začínajících podnikatelů a zjednodušením zákona o zadávání veřejných zakázek i jejich přístup k veřejným zakázkám.

Motivační pravidla

„Vytvoříme pravidla, která budou soukromé firmy motivovat k financování konkrétních projektů výzkumných institucí a podpoře výzkumu, vývoje a inovací včetně vytvoření podmínek pro práci a pobyt vysoce kvalifikovaných cizinců jako předpokladu zvyšování konkurenceschopnosti našeho průmyslu,“ uvádí koaliční smlouva.

EGAPEGAP | CTKTrojkoalice chce zapojit vícenapříklad EGAP i ekonomickou diplomacii (Foto E15)

Daňové předpisy podle koaliční smlouvy budou zajišťovat konkurenceschopnost České republiky v mezinárodním srovnání.

„Při jednáních se stranami i při našich aktivitách v tomto roce jsme výrazně poukazovali na propad konkurenceschopnosti ČT vůči světu. Požadovali jsme proto vypracování vize dalšího směřování České republiky. Dohoda tento požadavek vzala za své,“ uvedl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Výnosy povolenek mají jít do průmyslu, míní Svaz průmyslu

Podle svazu je v jednotlivých oblastech dohody patrná rozdílná míra konkrétnosti. „Bude proto nutné domyslet a dopracovat některé z nich z hlediska dopadů. Týká se to například otázky výnosů z emisních povolenek a jejich využití pro projekt Zelená úsporám. Podle nás by se prostředky měly vrátit do průmyslu a jeho inovací,“ dodal Mostýn.

Hospodářská komora vítá především důraz koaliční smlouvy na podporu prorůstové průmyslové politiky s dlouhodobou vizí, stejně tak avizovanou snahu na udržení schodků rozpočtů ve výši maximálně tři procenta HDP. Nová vláda by se také podle komory neměla pouštět do unáhlených kroků a opatření, které by negativně zatížily státní rozpočet.