Umíte si zavázat tkaničky? Do Prahy míří myšlenkový maraton TEDx

TEDx Prague

TEDx Prague Zdroj: TEDx

Česká republika bude o víkendu hostit kultovní konferenci TEDx, která se zrodila v americké Kalifonii. Cílem jednodenního setkání je šířit nové myšlenky. TEDx se bude v Česku konat již počtvrté a letos proběhne v hale Na Folimance. Motto TEDx Prague zní „Přes hranice“.

Hranicemi v tématu akce jsou míněny mentální i fyzické limity, vnitřní bloky, i zdánlivě nepřekonatelné hranice kolem nás, píše se v tiskové zprávě události. Na konferenci vystoupí celkem šestnáct osobností. Je mezi nimi třeba bioinformatik Nick Goldman nebo český výtvarník Kryštof Kintera.

www.tedxprague.cz.

V Praze vystoupí jedenáct českých a pět zahraničních řečníků. Na podiu se objeví například slavný americký neurovědec Dan Siegel, který hledá cesty k životní harmonii prostřednictvím výzkumu lidského mozku nebo britský bioinformatik Nick Goldman, který nedávno objevil princip, jak do jednoho gramu syntetické DNA vtěsnat data o objemu rovnajícímu se půl miliónu DVD. Čechy zastoupí umělec, překračující hranice veřejného prostoru i představivosti, tvůrce kinetických soch Kryštof Kintera, ale také básník, novinář, producent a spisovatel Michal Horáček, jenž se shlédl v antropologii nebo sestra slavného českého spisovatele a žena, která přežila šoa, Hana Hnátová Lustigová.

Bývalá sexuální pracovnice a muž, který sestřelil letadlo

„Při sestavování programu letošního TEDxu jsme chtěli najít řečníky, kteří skutečně jdou přes hranice, a zároveň připravit co nejpestřejší program. Na akci tak vedle sebe vystoupí mj. dva špičkoví zahraniční vědci, bývalá sexuální pracovnice, člověk, který sestřelil neviditelný bombardér, guerillový zahradník a lékař,“ vysvětluje programovou skladbu Matěj Novák, organizátor TEDxPrague. A dodává: „Naším cílem není, aby se všichni líbili všem, ale aby si každý účastník konference přišel na své, nechal se strhnout, inspirovat nebo vyprovokovat.“

Přednášky budou již tradičně doplněny o promítání tzv. TEDTalks – video záznamů ze světových TED a TEDx konferencí, kterých je dnes na internetu k dispozici statisíce. Právě tato krátká videa, jejichž obecným cílem je „sdělovat myšlenky hodné šíření“, jsou dnes nejobsáhlejším vysoce kvalitním video obsahem legálně volně dostupným na internetu, navíc průběžně dobrovolníky překládaným do desítek světových jazyků. Tým TEDxPrague ostatně pořádá večery s tematickými výběry z přednášek úspěšně v průběhu celého roku, vždy pod patronátem významné české osobnosti.

Umíte si zavázat tkaničky? Jste si jistí? TED vás to naučí dělat správně.

Součástí hlavního programu budou letos i tři kulturní vystoupení umělců - rappera Raega, divadla Farma v jeskyni a Long Vehicle Circus. Kromě toho organizátoři pro zájemce připravili bohatý doprovodný program, do kterého se mimo jiné řadí interaktivní stánky partnerů, 3D instalace, a mnoho dalších představení začínajících start-upů a studentských projektů.

Celodenní myšlenkový maraton vyvrcholí večerní afterparty. TEDxPrague je lokálně organizované setkání, které vzniklo před čtyřmi lety v duchu původní kalifornské konference TED. Věnuje se „myšlenkám, které stojí za to šířit“ a je organizováno týmem dobrovolníků podle pravidel, která dodržují organizátoři tisíců konferencí TEDx po celém světě.