ÚOHS častěji přepadově kontroluje firmy, prý na to má právo

Budova ÚOHS v Brně

Budova ÚOHS v Brně Zdroj: Martin Siebert, Mlada fronta E15

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) letos zvýšil počet neohlášených přepadových kontrol v sídlech firem, při nichž zajišťuje důkazy například o kartelových dohodách. Doprovázejí je spory, zda úřad může takto postupovat. ÚOHS už letos provedl 17 těchto kontrol ve firmách, loni jich bylo za celý rok osm.

Antimonopolní úřad přepadové kontroly obnovil letos v březnu po zhruba půlroční pauze. Do té doby analyzoval rozsudek Evropského soudu pro lidská práva z loňského října, který uznal stížnost společnosti Delta Pekárny, že české úřady inspekcí v jejích kancelářích před 11 lety bez soudního povolení porušily Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Česká republika má zaplatit firmě odškodné 135 tisíc korun.

Podle Michala Petra z ÚOHS jedna věc nebyla uspokojivě dotažena do konce, a rozsudek tak nemá obecnou platnost. Podle něj kontroly v sídlech firem budou pokračovat. „Úřad se nenechá omezovat,“ uvedl dnes na konferenci v Brně Petr. Do září byl místopředsedou úřadu, dnes je předsedou pracovní skupiny pro hospodářskou soutěž.

Výjimečné důkazy

Díky neohlášeným kontrolám v sídlech firem ÚOHS zajišťuje důkazy, ke kterým by se jinak nedostal. Několik přepadových kontrol udělal i v případě kartelu stavebních firem, v kterém v pátek uložil pokuty přes dvě miliardy korun. Mezi pokutovanými je Skanska, Strabag nebo Eurovia.

Firmy se údajně domlouvaly na zakázkách. Celkem podle dnešního vydání MF Dnes dostalo pokutu sedm firem. ÚOHS případ nechce blíže komentovat, Petr jej ale dnes označil za výjimečný s tím, že výše pokut je mimořádná.

Předem neohlášené inspekce v sídlech firem dělají i jiné zahraniční antimonopolní úřady. Například slovenský letos k takové kontrole přistoupil v sedmi případech, které se týkaly celkem 20 firem. U českého kartelu stavebních firem napadla neohlášenou inspekci u soudu Eurovia, Krajský soud v Brně ale její žalobu odmítl jako opožděnou. Letošní dvoumiliardová pokuta výrazně převýšila pokuty z minulých let. Loni byla nejvyšší zhruba desetina této částky.