ÚOHS zrušil tendr Lesů ČR na právní služby, byl prý diskriminační

lesní školka

lesní školka Zdroj: Hnilickova Karolina/E15

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr státního podniku Lesy ČR na právní služby. Zakázka s předpokládanou cenou 80 milionů korun byla vypsána diskriminačně, požadavky na firmy byly příliš přísné. Vyplývá to rozhodnutí na webu ÚOHS, které je pravomocné. Lesy ČR se proti němu neodvolaly.

Lesy ČR vypsaly zakázku v červenci letošního roku. Rozdělily ji na tři části. Ta hlavní se týkala obecné právní agendy, další veřejných zakázek a třetí práv duševního vlastnictví. Chyby byly ve všech třech částech.

U obecné agendy musely firmy doložit alespoň tři reference z posledních tří let na právní služby týkající se nakládání s majetkem v hodnotě alespoň 50 milionů korun. Tato hodnota ale podle úřadu nijak nevypovídá o konkrétní zkušenosti právníků s požadovanou službou.

Podobné výtky má ÚOHS i k dalším částem tendru. Například o agendu veřejných zakázek Lesů ČR se mohla ucházet jen firma se zkušeností z nadlimitních výběrových řízení. Ta jsou podle ÚOHS ale prakticky stejně náročná jako řízení podlimitní. Proto i tento požadavek byl diskriminační.

ÚOHS celou zakázku Lesů ČR zrušil. Státní podnik ji musí vypsat znovu a změnit nastavení kvalifikačních kritérií. Musí také zaplatit náklady řízení u ÚOHS, které vyjdou na 30 tisíc korun.