ÚOOZ pokračuje v razii v policejních řadách, už padla tři obvinění

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil po středečním zásahu ve vnitřních strukturách policie tři lidi. Jeden z nich je příslušníkem protikorupční policie a další členem Celní správy ČR, sdělila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku souvisí podle ní s neoprávněným předáváním informací z trestních řízení a uzavřených systémů bezpečnostních složek. Prověřování případu trvalo tři roky.

Policie ve středu zadržela několik lidí, mezi nimi podle serveru aktuálně.cz i detektiva protikorupčního útvaru Radka Holuba. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej potvrdil, že došlo k „omezení na osobní svobodě jednoho policisty z útvaru“, podrobnosti však nesdělil.

Mezi deseti zadrženými byl podle webu týdeníku Respekt i kriminalista Pavel Klučka, který vede v pražské policii odbor hospodářské kriminality. Jeho tým, u kterého byly nedávno nalezeny odposlechy, vyšetřuje mimo jiné kauzu farmy Čapí hnízdo. S vyšetřováním kauzy však zásah podle policie nesouvisí.

„Musím kategoricky vyloučit, že tento případ má cokoliv společného s vyšetřováním tzv. případu Čapí hnízdo. Lživé je i to, že by v této souvislosti byl někdo ´odstaven´ od tohoto případu, jak uvádějí některé sdělovací prostředky,“ uvedl na webu náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Prohledávání kanceláří

Mezi dalšími lidmi, o které se policie zajímá je podle médií i policista Pavel Nevtípil nebo státní zástupkyně Dagmar Máchová, jejíž kancelář dnes detektivové ÚOOZ prohledávali. Skupinu, která se údajně činu dopustila, vedl podle Respektu bývalý policista Igor Gáborík, který sděloval informace z vyšetřování jednomu z vlivných pražských lobbistů. Respekt dále napsal, že Gáborík byl kdysi i policejní spojkou Radovana Krejčíře a od sboru odešel před 15 lety.

Policie se případem začala zabývat už v říjnu 2013. O rok později bylo vyšetřování delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Důvodem byla podle Bradáčové „ekonomika a samotné naplnění účelu trestního řízení“.

Vícero obvinění

Kromě zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku padlo obvinění také za přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a rovněž za podplacení. Máchovou a policejní vyšetřovatele už od loňského dubna prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli kauze opencard. Podnět k tomu dala sněmovní vyšetřovací komise, podle níž chybovali, když před soud poslali jen řadové úředníky pražského magistrátu.

Máchová v minulosti dozorovala i kauzu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, v níž byli obžalováni podnikatel Vladimír Sitta mladší a jeho otec za údajné tunelování tiskárny. Za policii vedli stíhání právě Nevtípil a Klučka. Po verdiktu pražského městského soudu, který na podzim 2015 muže uznal vinnými, byla Máchová kritizována za to, že se v případu vůbec nezabývala rolí lobbisty Iva Rittiga.