Usnadní ČSSD Zemanovo znovuzvolení? Na vlastním kandidátovi netrvá

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka připustil, že jeho strana nemusí mít v roce 2018 za každou cenu vlastního kandidáta na prezidenta. Výrazně by se tím usnadnila cesta Miloše Zemana ke znovuzvolení, pokud se rozhodne obhajovat funkci, uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN). Sociální demokraté by o tom, zda postaví svého kandidáta, nebo podpoří někoho jiného, měli rozhodnout v referendu, řekl Sobotka v rozhovoru pro HN.

„Nemáme a priori ambici, abychom stavěli stranického kandidáta,“ uvedl Sobotka. Sobotkovo vyjádření považuje deník za jeden z hlavních projevů postupného smiřování Zemana a Sobotky, byť z obou stran je to čistě z pragmatických důvodů. Za symbolický důkaz toho, že letitý chlad mezi oběma politiky postupně mizí, považuje i to, že si začali tykat.

Vztahy dvou vrcholných ústavních činitelů bývaly na bodu mrazu kvůli prezidentské volbě v roce 2003, v níž Zeman coby oficiální kandidát ČSSD neuspěl už v prvním kole parlamentní volby.

„Dlouhé roky mezi oběma muži panovala nenávist a pohrdání. Sobotka se pro Zemana stal jedním ze zrádců, kteří ho před 12 lety připravili o prezidentské křeslo,“ připomněly HN. Dosavadní soužití prezidenta se Sobotkovou vládou ale postupně vedlo k tomu, že se oba začali vzájemně respektovat.

Dobré vztahy s prezidentem se Sobotkovi hodí

Pokud by o prezidentském kandidátovi ČSSD rozhodovali členové strany, měl by Zeman podle listu velkou šanci. V nejsilnější vládní straně má totiž současný prezident i přes všechny předchozí spory s vedením ČSSD stále spoustu obdivovatelů, pro něž je výraznou osobností a levicovým lídrem.

Stranickým referendem by se Sobotka podle HN zbavil odpovědnosti za případný neúspěch kandidáta ČSSD v souboji o Pražský hrad.

„Minule si sám vyvzdoroval Jiřího Dienstbiera, který skončil se 16 procenty čtvrtý,“ poznamenal deník. Sobotka také potřebuje dobré vztahy s Hradem i kvůli tomu, že nedlouho před prezidentským volbami, v říjnu 2017, se budou konat sněmovní volby.

Martin Čaban: Poločas špatného prezidenta

Pavel Rychetský: S politickou kulturou to jde z kopce

Zemanovo odcházení. Prezident má hvězdné chvíle za sebou, píše SME