Ústavní soud by mohli posílit například Kühn nebo Mazanec z NSS

Ústavní soud

Ústavní soud Zdroj: ctk

Ústavní soud (ÚS) by v budoucnu mohli posílit například současní soudci Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn nebo Michal Mazanec. Předseda ÚS Pavel Rychetský v pořadu Otázky Václava Moravce připustil, že obě jména zazněla při konzultacích s prezidentem Milošem Zemanem.

Prezident konzultuje případné posily ústavního soudu s justičními špičkami. Podle Rychetského pak adepty chce vidět a vede s nimi pohovor, který není jen formální. Kühn i Mazanec jsou podle předsedy ÚS kvalitní právníci.

Od NSS už ale v posledních letech přešly mezi ústavní soudce tři výrazné osobnosti - Milada Tomková, Vojtěch Šimíček a Kateřina Šimáčková. „Dovedu si těžko představit, že bychom ten Nejvyšší správní soud tímto způsobem totálně vybrakovali,“ konstatoval dnes Rychetský.

Mandát ústavní soudkyně letos v srpnu vyprší Vlastě Formánkové. V prosinci by pak měl odejít Vladimír Kůrka. Mazanec patří k nejuznávanějším českým expertům na správní právo. Od roku 2003 je místopředsedou Nejvyššího správního soudu. Kühn má zkušenosti z advokacie, k soudu nastoupil v roce 2008. Paralelně rozvíjí také akademickou kariéru. Kromě Univerzity Karlovy studoval právo také na Michiganské univerzitě ve Spojených státech.

Ústavní soudce v Česku navrhuje prezident. Jednotliví kandidáti musejí získat podporu v Senátu. Jejich mandát je v současnosti desetiletý.