Ústavní soud má rekordní počet restů

Ústavní soud

Ústavní soud Zdroj: ctk

Nejvyšší soudní instance v zemi se potýká s vážnými problémy, krize se bude podle všeho prohlubovat. Z původních 15 soudců je jich už několik měsíců 13. Dnes odchází další z nich Jiří Mucha. Soud má již nyní rekordní počet nevyřízených záležitostí.

V minulých letech obvykle soud rozhodoval o stížnostech a návrzích v průměru asi pět měsíců, nyní obvyklá délka řízení dosahuje osmi měsíců. Na rozhodnutí teď čeká 2100 stížností, víc než kdykoliv v minulosti. Na jednoho stávajícího soudce připadá 175 nevyřešených kauz, řekl generální sekretář soudu Tomáš Langášek.

Právě kvůli chybějícím soudcům a nárůstu počtu stížností se délka rozhodování soudu prodlužuje a množství nevyřešených věcí dosáhlo historického maxima.

Už loni skončili Eliška Wagnerová a František Duchoň. Prezident Václav Klaus za Wagnerovou neúspěšně navrhl Senátu Jana Sváčka a Zdeňka Koudelku. S další nominací nepřišel, podle Langáška je zjevně nečinný. Do konce letošního roku skončí dalších sedm soudců. Přitom pokud počet členů klesne pod 12, přestane ÚS rozhodovat o takzvaných plenárních věcech. To znamená, že nebude přezkoumávat zákony a vyhlášky. Langášek v této souvislosti konstatoval, že soud už je na samé hranici paralýzy.

Příliv stížností prudce roste

„Absence tří soudců se na činnosti Ústavního soudu již projevuje velmi negativně, byť soud zatím v rámci možností plně funguje. Příliv nových ústavních stížností neustává, naopak oproti minulým letům stále dramaticky roste,“ dodal generální sekretář. Zatímco do roku 2010 soud obvykle dostával asi 3500 podání ročně, v následujícím roce jich byly asi 4000 a loni téměř 5000.

Stávajícím soudcům tak týdně na stole přistane téměř deset nových podání, kromě toho si museli přerozdělit 120 spisů po odcházejícím Muchovi. Například soudce Jiří Nykodým po něm převzal sledovaný poslanecký návrh proti části zdravotnické reformy včetně dělení péče na standard a nadstandard. Kritickou situaci se soud snaží zmírnit například tím, že se předseda Pavel Rychetský a místopředseda Pavel Holländer zapojili do práce tříčlenných senátů a dostávají stejné množství stížností jako ostatní soudci.

Zeman chce navrhnout kandidáty brzy

Rychetský se obrátil dopisem na budoucího prezidenta Miloše Zemana. Pozval ho k návštěvě soudu a požádal, aby řešení kritické situace ústavního soudnictví věnoval mimořádnou pozornost bezprostředně poté, co se ujme výkonu prezidentské funkce. Zeman v ČT uvedl, že Senátu navrhne jména tří nových soudců nejpozději do dvou měsíců po své březnové přísaze. Jména bude konzultovat se zástupci nejen vedení horní parlamentní komory, ale také jejích stranických klubů.

Kdo ze soudců letos odchází

jméno datum vypršení funkčního období
Jiří Mucha28. ledna 2013
Miloslav Výborný3. června 2013
Pavel Rychetský6. srpna 2013 (předseda)
Pavel Holländer6. srpna 2013 (místopředseda)
Vojen Güttler6. srpna 2013
Dagmar Lastovecká29. srpna 2013
Jan Musil27. listopadu 2013
Jiří Nykodým17. prosince 2013