ÚZSVM vybírá nového šéfa, řešit bude muset hlavně efektivitu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vypsal výběrové řízení na generálního ředitele. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Nový šéf by se měl funkce ujmout 1. září. Úřad nyní řídí náměstek ministra financí Ondřej Závodský, vedením byl pověřen poté, co k 1. dubnu rezignoval Miloslav Vaněk.

Kromě osobnostních a manažerských předpokladů pro řízení instituce a právního zastupování státu před soudy, rozhodčími orgány a správními úřady musí uchazeč mí i minimálně pětiletou praxi na manažerské pozici s dvoustupňovým řízením, informoval úřad na svých internetových stránkách. Lhůta pro doručení přihlášek končí 10. června. Generálního ředitele do funkce jmenuje ministr financí.

Základní úkol: Zlepšit ekonomiku túřadu

Úkolem nového šéfa bude mimo jiné zlepšit fungování registru administrativních budov státu, zvýšení příjmů z prodeje a pronájmu státního majetku, omezení neefektivních výdajů v rámci již započatého režimu úspor a adaptace úřadu na nové úkoly spojené s plánovaným rozšířením kompetencí ÚZSVM v rámci systému státní správy.

Úřad se stal nedávno terčem kritiky za to, že nastavení Centrálního registru administrativních budov je neefektivní a nenaplňuje cíle projektu. Registr má optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty, na umístění úředníků mezi institucemi a podobně.

Úkolem ÚZSVM je zastupovat Českou republiku v právních sporech týkajících se majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu.

ÚZSVM rovněž jedná v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří. V některých řízeních vystupuje jako žalobce, v jiných jako žalovaný.