V Bruselu začal summit, Sobotka proti povinnému přerozdělování uprchlíků

Evropská unie, vlajky

Evropská unie, vlajky Zdroj: Michiel Hendryckx, wikimedia

V Bruselu začal summit Evropské unie, na němž budou hlavy států a vlád řešit hlavně to, jak se vyrovnat s obrovským přílivem imigrantů do Evropy. Velká debata se povede zejména o povinném přerozdělování uprchlíků mezi jednotlivé země osmadvacítky, které navrhla Evropská komise a které Česká republika i další státy odmítají.

Počet lidí, kteří se snaží dostat přes hranice Evropské unie, v posledních letech neustále roste. Situace je kritická zejména v zemích na jihu kontinentu - v Řecku a Itálii, kam už letos přes Středozemní moře připlulo přes 100 tisíc běženců, ale také v Maďarsku, kam uprchlíci přicházejí zejména přes Srbsko. Návrh Evropské komise rozmístit za dva roky celkem 40 tisíc žadatelů o azyl do ostatních zemí EU, aby se zmíněným státům ulehčilo, má ale jen malou naději na úspěch.

Narazil totiž na silný odpor několika členských zemí včetně Česka, které nechtějí, aby jim Brusel předepisoval, kolik uprchlíků mají přijmout.

Proto je pravděpodobnější, že se političtí lídři na vrcholné schůzce EU dohodnou spíše na tom, že závazky jednotlivých zemí ohledně počtu přijatých uprchlíků budou dobrovolné. Stálý předseda Evropské rady Donald Tusk ale před dnešním jednáním zdůraznil, že dobrovolné kvóty budou fungovat jen v případě, že se do řešení problému s přívalem uprchlíků zapojí všechny země a přijdou s konkrétními a závaznými návrhy. Dodat by je podle něj měly do konce července.

Praha proti kvótám

Evropští politici ale budou dnes mluvit také o tom, jak zajistit bezproblémové a rychlé vracení neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu a jak zlepšit spolupráci se státy, z nichž migranti do unie nejčastěji míří. Probírat se bude i boj se sítěmi pašeráků lidí, kteří na převozu běženců do EU vydělávají obrovské sumy a které se snaží unie postihnout společnou námořní operací.

Česká republika odmítá návrhy na povinné přerozdělování uprchlíků, uvedl premiér Bohuslav Sobotka při příchodu na summit v Bruselu. Povinné kvóty, které v květnu navrhla Evropská komise, nejsou podle názoru Prahy řešením nynější migrační krize.