V dole Darkov vybuchl metan, tři lidé zemřeli

Při výbuchu metanu v dole Darkov na Karvinsku (na ilustračním snímku z roku 2008 je horník při práci v dole Darkov) zemřeli před půlnocí na 7. srpna tři lidé.

Při výbuchu metanu v dole Darkov na Karvinsku (na ilustračním snímku z roku 2008 je horník při práci v dole Darkov) zemřeli před půlnocí na 7. srpna tři lidé. Zdroj: ctk

Při výbuchu metanu v černouhelném Dole Darkov společnosti OKD na Karvinsku zemřeli tři zaměstnanci. Další dva horníci jsou zraněni, z toho jeden má velmi vážné popáleniny. Neštěstí se stalo ve čtvrtek ve 23:30 při ražbě důlní chodby. Příčiny prošetřuje komise odborníků a policie.

Mluvčí OKD řekl, že při ražbě důlní chodby pravděpodobně vypadla hornina. Kvůli tomu se uvolnil metan, který se následně vznítil.

„Je nepochybné, že nastal seismický jev a bezprostředně po projevu tohoto jevu se prudce uvolnil metan, a tím pádem došlo k zahoření metanovzdušné směsi v oblasti raženého důlního díla. A bohužel tento přírodní jev byl příčinou tří smrtelných úrazů a dvou vážných úrazů,“ řekl mluvčí Státní báňské správy ČR Bohuslav Machek.

Mrtvým bylo podle něj 32, 38 a 39 let. „Co se týče těchto geomechanických jevů, tak je to jeden z nejvážnějších problémů českého hornictví, který nás skutečně při těžbě černého uhlí trápí,“ řekl Machek.

Podle mluvčího krajské záchranné služby Lukáše Humpla má jeden ze zraněných horníků rozsáhlé popáleniny na více než polovině těla, záchranáři ho převezli vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě. Humpl uvedl, že těžce popálenému horníkovi je 37 let, popáleniny má na hlavě, trupu, rukou a nohou.

Druhý zraněný je podle Humpla v péči lékařů báňské služby, jde pravděpodobně o lehčí zranění. Podle serveru iDnes má zlomené předloktí a nohu.

Horníci v dole dál pracují, omezen je provoz pouze v místě, kde se neštěstí stalo. Na místo neštěstí byli okamžitě povoláni záchranáři Hlavní báňské záchranné stanice. Příčiny neštěstí vyšetřuje komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Důlního závodu 1, společnosti OKD a odborových organizací ve spolupráci s policií. Machek řekl, že báňští záchranáři dnes obnoví provoz odvětrávání a báňští inspektoři budou moci ohledat místo neštěstí.

Ředitel Důlního závodu 1 Boleslav Kowalczyk vyjádřil soustrast rodinám i blízkým zesnulých zaměstnanců. V provozech OKD už letos zemřel v lednu čtyřiačtyřicetiletý horník, když opravoval hydraulické zařízení dobývacího kombajnu. Poslední větší neštěstí v OKD se stalo loni v listopadu, kdy při otřesu v Dole Karviná zemřeli tři lidé a devět horníků se zranilo. Celkem loni v dolech OKD zahynulo osm lidí.

Nejtragičtější důlní neštěstí od roku 1990
30 mrtvých
18. října 1990 - Výbuch s následným požárem v Dole 1. máj (Barbora) v Karviné. Exploze vznikla v jedné ze slojí, která byla zhruba 625 až 700 metrů pod povrchem. Na místě zemřelo 29 lidí, třicátá oběť podlehla později svým zraněním v nemocnici. Příčinou neštěstí byl výbuch metanu.
Sedm mrtvých
11. března 2004 - Důlní otřes v dole Lazy na Karvinsku. Přibližně 700 metrů pod zemským povrchem zemřelo pět Poláků a dva Češi.
Čtyři mrtví
29. listopadu 2001 - Exploze metanu v Dole Schöller v Libušíně u Kladna. Výbuch zřejmě zapříčinilo špatné odvětrávání nahromaděných plynů a v místě neštěstí se našly i nedopalky cigaret.
Tři mrtví
29. listopadu 1998 - Nehoda v závodě Jan-Karel dolu ČSA v Ostravě. Horníci zahynuli zřejmě v důsledku přehřátí organismu při prohlídce uzavřených překopů. Podle báňského úřadu bylo příčinou tragédie hrubé porušení řady bezpečnostních předpisů.
14. listopadu 2014 - Důlní otřes v lokalitě ČSA Dolu Karviná. Otřes měl sílu 3,5 stupně Richterovy škály. Kromě tří obětí si událost vyžádala ještě devět zraněných.
6. srpna 2015 - Výbuch metanu v dole Darkov na Karvinsku. Při ražbě chodby zahynuli tři lidé a další dva horníci utrpěli zranění.
Dva mrtví
8. ledna 1992 - Otřes na jednom z pracovišť Dolu Doubrava na Karvinsku.
5. dubna 1997 - Při zásahu v dole Tuchlovice na Kladensku zahynuli po vdechnutí toxického plynu dva členové báňské záchranné služby. Dalších sedm lidí se přiotrávilo.
30. března 2003 - Otřes v Dole ČSA na Karvinsku. Otřes v hloubce 800 metrů postihl lokalitu Doubrava. Kromě dvou mrtvých byl jeden člověk těžce zraněn.
7. října 2003 - Při otřesu v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zemřeli dva polští horníci.
12. srpna 2004 - Dva horníci se udusili v podzemí Dolu Doubrava na Karvinsku. Společně vešli do míst, kde kvůli výpadku elektrického proudu přestaly fungovat ventilátory.
7. června 2005 - Zával v hloubce 770 metrů v Dole Darkov na Karvinsku. Oba horníci likvidovali před závalem pracoviště a odstraňovali z něj výztuže.
10. července 2008 - Při přípravě na odstranění porubu v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zahynuli dva důlní záchranáři.
23. listopadu 2008 - Důlní otřes v závodě ČSA Dolu Karviná. Zemřeli dva muži polské národnosti, další tři lidé utrpěli lehká zranění.
22. dubna 2013 - Báňští záchranáři se pravděpodobně otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor Dolu ČSM na Ostravsku.