V IZIP možná zmizelo půl miliardy. Heger podal trestní oznámení

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Ministerstvo zdravotnictví má podezření na spáchání trestného činu ve Všeobecné zdravotní pojišťovně v souvislosti se systémem elektronických zdravotních knížek IZIP. Mohlo by jít o částku vyšší než 450 milionů korun. Vyplynulo to z ministerské kontroly v pojišťovně. Šéf resortu Leoš Heger případ dnes ráno předal Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

„Dosavadní nálezy jsou natolik závažné, že existuje podezření ze spáchání trestného činu při nakládání s veřejnými prostředky přes 450 milionů korun,“ řekl ministr. Jaké konkrétní trestné činy se mohly v pojišťovně odehrát, nechtěl s ohledem na zahájené vyšetřování přiblížit.

Ministerstvo přezkoumávalo smluvní vztahy mezi VZP a firmou IZIP, která provozuje elektronické zdravotní knížky. Tento projekt sklízí kritiku z různých stran a z různých důvodů. VZP za něj za deset let dala 1,8 miliardy korun s DPH. Heger se na ukončení programu dohodl před pár měsíci s premiérem Petrem Nečasem. Správní rada VZP pak řediteli pojišťovny Pavlu Horákovi uložila, aby smlouvy ke konci června vypověděl. Výpovědi byly podány a vyprší ke konci roku.

Heger uvedl, že se kvůli podezření na trestné činy ve VZP dnes ráno obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství. Ministerstvo mu zaslalo zjištěné skutečnosti i materiály o dosavadním průběhu kontroly, která dál pokračuje. O případu ministr informoval i premiéra Petra Nečase a vicepremiérku Karolínu Peake.

Nejvyšší státní zastupitelství podle své mluvčí Heleny Markusové podnět obdrželo. Nyní zkoumá, komu by měl případ věcně a místně příslušet. Po prostudování ho zašle příslušnému státnímu zastupitelství. „Věc však budeme nadále sledovat,“ uvedla Markusová.

„Dnešní vystoupení pana ministra považujeme zejména ve smyslu mediálním za velmi nestandardní. S průběžnými výsledky kontroly VZP seznámena nebyla a vzhledem k tomu, že nevíme, jaké informace postoupilo ministerstvo státnímu zastupitelství, nemůžeme záležitost více komentovat,“ prohlásil mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

Člen správní rady VZP za ČSSD Michal Sojka řekl, že ani správní rada nedostala o zjištěních kontroly žádné informace, přestože minulý týden zasedala. Také on označil Hegerův postup za nestandardní a jeho dnešní brífink za divadlo, které má sloužit k odvolání ředitele VZP Pavla Horáka.

Na ředitele VZP prý chce Heger shodit vinu za svůj postoj k IZIP, když souhlasil, aby VZP nakoupila další akcie IZIP a poté na jeho pokyn správní rada rozhodla, že smlouvy s IZIP vypoví. „Ministerstvo nás dostalo na pokraj arbitráže se švýcarskou firmou, najednou se bere jako překvapení, že IZIP byl nevýhodný,“ poznamenal Sojka.