V nemocnicích je nejméně lidí s covidem za více než měsíc

Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí

Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí Zdroj: E15 Michael Tomeš

Počet lidí hospitalizovaných v českých nemocnicích s onemocněním covid-19 v sobotu klesl o 476 na 5391. Méně pacientů s novým koronavirem bylo v nemocnicích naposledy 27. prosince, tedy před více než měsícem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Dosud největšímu náporu lidí s covidem čelily nemocnice počátkem listopadu, kdy denní počty hospitalizovaných opakovaně přesáhly 8000. Od začátku letošního roku bylo maximem 7471 případů ze 7. ledna. V průměru pečují nemocnice od začátku ledna o zhruba 6600 pacientů s covidem denně.

Od začátku epidemie loni v březnu byl nový koronavirus v Česku potvrzen u téměř 985 tisíc lidí. Tuto sobotu přibylo 4025 nově prokázaných případů, o zhruba 200 méně než o týden dřív.

Ve srovnání s pátkem byl sobotní počet nových případů poloviční. Souviselo to ale s počtem provedených testů, kterých laboratoře v sobotu udělaly okolo 26.300, zatímco v poslední pracovní den tohoto týdne přes 58 tisíc. Pozitivních bylo 28 procent sobotních vzorků, přibližně stejně jako ve čtvrtek a o necelé tři procentní body více než v pátek.