V Praze by mohla vzniknout koalice ANO, ČSSD, Trojkoalice a ODS

Zasedání pražských zastupitelů

Zasedání pražských zastupitelů Zdroj: CTK

V Praze by mohla vzniknout nová koalice složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) a ODS. Po koaličním jednání ANO, ČSSD a ODS to řekl předseda zastupitelů ČSSD Karel Březina. Pokud by koalice vznikla, měla by v 65členném zastupitelstvu většinu 41 hlasů. Zástupci hnutí ANO také předali ČSSD a ODS seznam programových priorit. Konkrétní dohody o budoucím vedení města ale dnes nezazněly. Večer se ANO a ČSSD sejdou ještě s Trojkoalicí, jednat bude i TOP 09.

„Ano, je to jedna z možných cest,“ řekl Březina. Strany se podle něj ale zatím na ničem konkrétním nedomluvily a jednání o možné koalici budou pokračovat. „V tuto chvíli se stále bavíme o programu,“ řekl Březina.

Hnutí ANO předalo ČSSD a ODS seznam svých požadavků, za kterých je ochotno vytvořit na magistrátu novou koalici. „Velmi pečlivě si seznam prostudujeme, zatím jsme se s ním seznámili pouze letmo,“ řekl předseda přažské ODS Filip Humplík. Co konkrétně ANO požaduje, neřekl. Seznam požadavků v uplynulých týdnech předala jednotlivým vyjednávacím týmům také ODS - požaduje například snížení běžných výdajů města nebo změnu způsobu financování dopravního podniku.

Personálie zatím nebyly na stole

Personální otázky a případné složení nové rady dnes strany podle Březiny a Humplíka neřešily. „My jsme žádná jména neřekli a ani jsme žádná nechtěli slyšet. V tuto chvíli jde o to dostat Prahu ze současné situace,“ řekl Humplík. Také podle Březiny je nutné nejdříve vyřešit případné programové shody či neshody.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že ANO bude chtít, aby primátorem zůstal jeho zástupce. „Mám z toho jednání dobrý pocit. My, jako ANO, máme jasný cíl postavit koalici, která bude stabilní, pevná, funkční a ve které budeme mít jako vítěz voleb primátora. Jsme zase o krok blíž a opravdu věřím, že se nám to povede,“ uvedl.

Dnes dopoledne se sešli zástupci ANO také s TOP 09, k žádné konkrétní dohodě ale nedošlo. ČTK to řekl opoziční zastupitel Jiří Nouza. TOP 09 se rovněž sejde ještě s ODS a Trojkoalicí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice skončila na konci loňského října. Od té doby Praze vládne rada, která nemá většinu a místo 11 členů jich má sedm.