V Praze se opět protestovalo proti vládě a reformám

Demonstrace na Václavském náměstí

Demonstrace na Václavském náměstí Zdroj: CTK

Demonstrace na Václavském náměstí
Demonstrace na Václavském náměstí
Demonstrace na Václavském náměstí
Demonstrace na Václavském náměstí
5
Fotogalerie
"Pryč s politiky a mafiány", "Nebuďme stádo ovládané ČT", "Pryč s vládou a parlamentem, kteří dělají ze svých občanů otroky", s takovými transparenty přišli na pražské Václavské náměstí účastníci protivládní demonstrace pořádané Holešovskou výzvou. Pod sochou svatého Václava se podle policie sešla asi tisícovka lidí. Podle iniciátorů je cílem protestů demise vlády Petra Nečase (ODS), odchod prezidenta Václava Klause, zastavení reforem i církevních restitucí.

Dnešní setkání navazuje na čtvrteční demonstrace pořádané ve větších městech Česka, kterých se zúčastnily tisíce lidí, v Praze přišlo asi 2500 demonstrantů.

Stejně jako ve čtvrtek zahájily demonstraci písně Karla Kryla, řada lidí si připnula žluté papírové visačky s nápisem „Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi“. Organizátoři je prodávali po pětikoruně. Účastníci podepisovali petice za odstoupení vlády a za „provedení důsledné kontroly privatizace národního majetku včetně kuponové privatizace“.

I když dnešní účast je oproti čtvrteční sotva poloviční, musela policie odklonit dopravu z horní části náměstí do Krakovské ulice.

Během dvou hodin vystoupilo před dav, v němž převládali starší lidé, asi deset řečníků, kteří kritizovali poměry v Česku. Jejich slova přerušoval souhlasný potlesk, pískot a skandování. Organizátoři také navrhli, aby se lidé na Václavském náměstí scházeli i v dalších dnech.

Stejně jako ve čtvrtek k demonstrantům promluvil Hördur Torfason, který byl iniciátorem protestů na Islandu vedoucích k pádu tamější vlády. „Nebojujeme jen u vás, ale všude v Evropě. Všude je korupce, která rozvrací naši společnost, proto je nutné s ní bojovat,“ řekl Torfason.

Demonstrace na Václavském náměstíDemonstrace na Václavském náměstí | CTK

Nečas: Demonstrace respektuji, v reformách je ale nutné pokračovat

Premiér Nečas dnes odpoledne prohlásil, že demonstrace respektuje, vláda ale podle něj bude v konsolidaci veřejných financí pokračovat.“Je to klíčový úkol, musela by to dělat jakákoliv vláda v jakémkoli stranickém nebo politickém složení,“ řekl Nečas. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) upozornil, že lidé, kteří v ulicích měst žádají odchod koaliční vlády, by kromě protestu měli také nabízet alternativní řešení problémů.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vedly k demonstracím obavy z budoucnosti, protože lidé nevěří, že vláda vede zemi správným směrem. ČSSD dnes předala vedení sněmovny návrh na hlasování o nedůvěře kabinetu. Protesty podpořil také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Holešovská výzva chce dočasnou vládu odborníků

Autoři Holešovské výzvy nedávno vyzvali vládu, aby do konce února odstoupila. Oznámili, že pokud kabinet na jejich požadavky nezareaguje, uspořádají „celonárodní protest“.

Holešovská výzva chce, aby po demisi vlády byla jmenována dočasná vláda odborníků, aby začaly přípravy „spravedlivých demokratických“ voleb a žádá uzákonění běžně použitelného referenda. Kromě jiného chce i zastavení církevních restitucí, penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy.