V sídle palestinského velvyslance se našlo 12 zbraní

Palestinská ambasáda v Praze

Palestinská ambasáda v Praze Zdroj: CTK - Michal Dolezal

Policejní prezident Martin Červíček ukončil spekulace o počtu zbraní, které policisté našli v sídle tragicky zesnulého palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála. Bylo jich vdanáct, včetně samopalů.

Dosud se o počtu zbraní nalezených po výbuchu trezoru v objektu nové palestinské ambasády poze spekulovalo. Některé informace hovořily až o sedmi desítkách střelných zbraní.

„Potvrzuji 12 kusů zbraní. Nyní se provádí různé znalecké zkoumání z oboru genetiky a balistiky. Teprve až budou výsledky, tak zveřejníme, o jaký konkrétní druh zbraní šlo,“ řekl serveru iDnes policejní prezident Martin Červíček. Až dosud policie s ohledem na vyšetřování odmítala upřesnit počet zadržených zbraní. Včera celou situaci podrobně hodnotil bývalý náčelník generální štábu Jiří Šedivý.

Celou kauzu odstartoval středeční výbuch trezoru v rezidenci palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála, který o pár hodin později vážným zraněním v nemocnici podlehl. Česká policie vylučuje úmyslný trestný čin a explozi vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti, obdobný postoj zaujaly i palestinské úřady. Policisté během vyšetřování nalezli na území budoucího sídla ambasády několik zbraní.

Kde se zbraně vzaly?

Policie pokračuje podle své mluvčí Andrey Zoulové ve vyšetřování a zkoumá stopy zajištěné v objektu. S týmem vyšetřovatelů prý spolupracují například pyrotechnici a lidé z dalších útvarů, doplňují se také výslechy. U zbraní policie zjišťuje, jestli nebyly použity ke spáchaní nějakého trestného činu na území ČR, uvedla Zoulová. Policie podle ní zjišťuje, jak se zbraně do Česka dostaly.

Podle nejmenovaného experta osloveného ČTK se mohlo jednat například o legální či nelegální koupi v Česku, starý převod materiálu komunistických služeb či o dovoz, záleží na datu pořízení. Teoreticky mohly také přijít do Česka diplomatickou poštou, která se ze zákona nekontroluje.

V reakci na události městská část Praha Suchdol v pátek požádala ministerstvo zahraničí o přemístění palestinské ambasády mimo své území. Radním vadí, že diplomaté v budově budoucí ambasády přechovávali nelegálně držené zbraně a výbušniny. Ministerstvo zahraničí obavy radnice sdílí.