V účetní uzávěrce ministerstva práce jsou chyby za 11 miliard, zjistil NKÚ

ilustrační foto

ilustrační foto

Účetní závěrka ministerstva práce a sociálních věcí nepodává podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) "věrný a poctivý obraz" účetnictví a finanční situace ministerstva. Kontroloři v ní zjistili nesprávnosti ve výši 11 miliard korun. Informovala o tom mluvčí NKÚ Olga Málková.

Výši celkové nesprávnosti ovlivnilo zejména chybné účtování transferů. „Jednalo se o transfery spolufinancované z Evropské unie, které MPSV účtovalo na účty, které nejsou pro účtování transferů spolufinancovaných z EU právními předpisy určeny. Účetnictví MPSV proto nebylo správné,“ uvedla mluvčí.

Nesrovnalosti v dotačních programech, chybějící evidence pohledávek

Chybné účtování se podle NKÚ týkalo i transferů poskytovaných v rámci dotačních titulů Podpora rodiny a Podpora sociálních služeb, u nichž MPSV nevykázalo poskytnuté zálohy ve výši 6,6 miliardy korun.

Při kontrole, která se uskutečnila od října 2012 do května 2013, NKÚ také zjistil, že MPSV neevidovalo například pohledávky za Národním fondem, celkem šlo o 1,4 miliardy korun. V příloze účetní závěrky pak prý nevykázalo podmíněné dlouhodobé pohledávky a závazky plynoucí z uzavřených smluv.

Nedohledaný majetek za více než 19 miliard

Podle kontrolorů ministerstvo porušilo zákon, když nevyužilo všechny právní prostředky při uplatňování a hájení práv státu jako vlastníka majetku. Neřešilo totiž na základě inventur z let 2010 a 2011 nedohledaný majetek za 19,3 milionu korun.

„Vzhledem k tomu, že MPSV neprokázalo kontrolorům, že na ministerstvu proběhla inventarizace majetku a závazků za rok 2012, nemůže NKÚ považovat účetnictví MPSV ani za průkazné,“ dodala mluvčí.

NKÚ prověřuje zahraniční pohledávky