Valachová chce vysokým školám přidat 1,3 miliardy

Ministryně školství Kateřina Valachová

Ministryně školství Kateřina Valachová Zdroj: ctk

Ministerstvo školství plánuje v roce 2017 zvýšit rozpočet veřejných vysokých škol o 1,3 miliardy korun na vzdělávací činnost. Novinářům to po jednání pléna České konference rektorů v Brně řekl náměstek ministryně Robert Plaga. Podle něj nyní ministerstvo dává ročně 21 miliard korun, které si rozděluje 26 veřejných vysokých škol.

V příštích letech chce ministerstvo zvyšovat rozpočet vysokých škol o další miliardy. Díky tomu se budou moct zvýšit mzdy a zlepší se kvalita výuky, uvedl předseda České konference rektorů a rektor Karlovy univerzity v Praze Tomáš Zima.

Zvýšení o 1,3 miliardy by mělo být podle Plagy pouze prvním krokem. „V dalších letech bychom chtěli peníze navýšit o další miliardy,“ doplnil. Ministerstvo o tom bude jednat s ministerstvem financí. Podle Zimy je potřeba zhruba tří až pěti miliard korun, aby se financování vysokých škol stabilizovalo. „České vysoké školství patří k nejhůře financovaným v Evropě. Jsme rádi, že ministryně školství (Kateřina Valachová) a ministerstvo tyto věci chápe a máme přísliby pro úpravy rozpočtu vysokých škol,“ řekl Zima.

Peníze pomohou vylepšit mzdy, které nyní podle Zimy nejsou odpovídající. Z jeho pohledu je pro veřejné vysoké školy těžké udržet si kvalitní pracovníky, kteří raději odcházejí do soukromé sféry nebo jiných oblastí. „Díky navýšení si budeme moct dovolit také pracovníky ze zahraničí, což je pro vysoké školy dost klíčové,“ zdůraznil Zima.

Moc studentů na jednoho učitele

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek řekl, že zvýšení výdajů umožní korigovat také počet studentů na jednoho učitele. „V tomto srovnání jsme na tom nejhůř mezi vyspělými zeměmi, protože máme nejvíc studentů na jednoho učitele,“ dodal Bek.

Rozpočet veřejných vysokých škol nedosahuje ani 15 procent celkového rozpočtu kapitoly ministerstva školství. Ministryně Valachová (ČSSD) plánuje, že by se rozpočet vysokých škol měl postupně zvyšovat o miliardy tak, aby dosahoval asi 18 procent z této rozpočtové kapitoly, která nyní přesahuje 140 miliard korun.