Válková stopla tendr na náramky. Její náměstek se obrátil na policii

Ministryně spravedlnosti Helena Válková a její náměstek pro vězeňství Pavel Štern

Ministryně spravedlnosti Helena Válková a její náměstek pro vězeňství Pavel Štern Zdroj: ctk

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) zastavila tendr na elektronické náramky pro domácí vězně. Má totiž pochybnosti o transparentnosti řízení, protože jí náměstek pro vězeňství Pavel Štern odmítl k tendru poskytnout podrobnější informace. Štern kvůli výběrovému řízení zamířil na policii.

„Užšímu vedení ministerstva se okolnosti jeví natolik podezřelé, že s výjimkou náměstka Pavla Šterna zrušení projektu podpořilo. Z tohoto důvodu nemohu jako ministryně spravedlnosti převzít za tento projekt odpovědnost,“ napsala Válková. Podle ní jde o natolik významnou zakázku, že není možné, aby vzbuzovala od počátku sebemenší pochybnosti.

Ministerstvo tiskovou zprávu o zastavení tendru nicméně rozeslalo až několik hodin poté, co se objevila informace, že Štern se kvůli postupům Válkové obrátil na policii. Válková se podle něho o průběhu tendru snažila získat informace, na něž nemá nárok.

„Tendr zadala Probační a mediační služba, která v jeho rámci provedla průzkum trhu. Jádro sporu je v tom, že paní ministryně chtěla znát konkrétní nabídky, ačkoliv součástí průzkumu byl závazek probační služby, že nabídky nedá z ruky a využije jen pro svou pracovní skupinu,“ tvrdí Štern. Ministryně ho prý opakovaně obešla a vyžadovala informace přímo od šéfky probační služby Jitky Čádové, která jí je rovněž odmítla poskytnout.

O tendr se zajímá i premiér

Tendr byl jednou z věcí, na jejichž stav se ptal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bývalé legislativní náměstkyně ministerstva spravedlnosti Hany Marvanové poté, co po neshodách s ministryní nedávno opustila úřad. Náměstek pro vězeňství a trestní politiku Štern je na ministerstvu nominantem sociálních demokratů, Marvanové se ve sporech s Válkovou zastával.

Alternativní trest domácího vězení existuje v českém právu od ledna 2010. Domácí vězně zatím nekontroluje nepřetržitě elektronika, ale namátkově pracovníci Probační a mediační služby. Část soudců se tento trest zdráhá ukládat právě proto, že kontrola není stálá. V současné době si domácí vězení odpykává zhruba 130 odsouzených.

Odkládaný tendr na elektronické náramky dlouhodobě provázejí tlaky. Loni ministerstvo výběrové řízení zrušilo po vyhlášení amnestie. Letos Válková zveřejnila, že projekt spustí příští rok. Náramků prozatím mělo být 800 kusů.