Ve frontě kvůli kontrole, ale pod střechou: Hrad umístil před bezpečnostní rám dřevěnou stříšku

Nově instalovaná stříška

Nově instalovaná stříška Zdroj: čtk

Pražský hrad
Pražský Hrad, ilustrační foto
Pražský hrad
Pražský hrad
Pražský hrad, prezident
11
Fotogalerie

Na Pražském hradě byla umístěna u vstupní bezpečnostní kontroly návštěvníků první stříška proti špatnému počasí. Kryje jeden ze dvou bezpečnostních rámů, kterým musí projít turisté bočním vstupem z Hradčanského náměstí. Dřevěná stříška je na Pražském hradě několik dnů.

Stavbu přístřešků u bezpečnostních kontrol slíbili zástupci Hradu brzy po jejich zavedení na začátku srpna. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček tehdy řekl, že by měly kontrolované návštěvníky chránit třeba před deštěm.

Stříška je široká asi dva metry a široká čtyři metry. Zakrývá jeden z bezpečnostních rámů. Návštěvníky tak kryje v okamžiku osobní prohlídky nebo prohlídky zavazadel.

Ovčáček dnes nevyloučil, že budou na Hradě umístěny další podobné stavby. "Budeme postupovat podle aktuální situace. Vstup na Hradčanském náměstí je nejfrekventovanější," sdělil. Podoba stříšky by se již výrazně měnit neměla. "Zásadnější úpravy neplánujeme," uvedl mluvčí.

Kvůli bezpečnostním kontrolám čelili představitelé Hradu po jejich zavedení kritice. Podle některých kritiků jsou zbytečné a návštěvníky pouze zdržují. Před vstupy se totiž především zpočátku v letní turistické sezoně tvořily dlouhé fronty.

Hrad s kritikou nesouhlasí a opatření hájí potřebou zajistit bezpečí turistů. V areálu chce postupně instalovat další technická zařízení, která bezpečnost zvýší. Zlepšit by se měl kamerový systém nebo by měly být ve vstupu do svatovítské katedrály umístěny bezpečnostní rámy.