Vedení ČSSD zakázalo Emmerové kandidovat za zemanovce

Milada Emmerová

Milada Emmerová Zdroj: ctk

Politické grémium ČSSD se jednomyslně postavilo proti tomu, aby poslankyně strany Milada Emmerová kandidovala v krajských volbách za Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ). Novinářům to po jednání grémia řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. S Emmerovou se chce kvůli jejímu pokračování v ČSSD ještě sejít. Ta se schůzky vedení strany nezúčastnila, ačkoliv na místo přišla.

Emmerová chtěla na dobu krajských voleb přerušit členství v ČSSD a vést kandidátku SPOZ. O angažmá v barvách své strany jí požádal bývalý šéf ČSSD a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Vedení ČSSD v Plzeňském kraji ale již dříve záměr Emmerové odmítlo. Také lídři strany dávali najevo, že podobný krok je nepřijatelný.

Emmerová v pondělí uvedla, že zřejmě dá zřejmě přednost členství v sociální demokracii před vedením SPOZ do volebního klání v kraji. Doufala ale ještě v dohodu se stranickým vedením. Pokud by kandidovala za SPOZ musela by zřejmě opustit poslanecký klub ČSSD.

Emmerová ale tvrdí, že kandidaturou za SPOZ by chtěla pomoci straně, která by se mohla stát koaličním partnerem ČSSD a umožnit vládu levice v Plzeňském kraji. SPOZ podle Zemana jednala o předvolební koaliční spolupráci také v Jihočeském kraji. Podle lídrů sociální demokracie ale Zeman svými politickými kroky ČSSD škodí.