Většina Čechů by dávky nezaměstnaným ještě snížila

ilustrační foto

ilustrační foto

Berete moc a nemotivuje vás to tak k hledání práce. Asi takový je vzkaz pracující většiny Čechů nezaměstnaným spoluobčanům. Podle aktuálního průzkumu STEM totiž více než dvě třetiny lidí trvale zastávají názor, že nezaměstnaní by měli dostávat jen tak malé dávky, aby byli nuceni si shánět práci. Současná úroveň podpor a sociálních dávek přitom podle více než 60 procent Čechů dostatečně motivační není.

Názor, aby dávky v nezaměstnanosti byly jen minimální, zastává 70 procent lidí. Ti si myslí, že by tak nezaměstnaní byli nuceni shánět si práci všemi dostupnými způsoby, přijmout i méně kvalifikovanou profesi, rekvalifikovat se, případně se kvůli práci přestěhovat.

V souladu s většinovým požadavkem, aby podpory v nezaměstnanosti byly nízké, také téměř dvě třetiny občanů nechtějí, aby se podpory v nezaměstnanosti zvyšovaly.

Jen 37 procent dotázaných si myslí, že současná výše dávek je dostatečně motivující, od dubnového průzkumu se jejich podíl snížil o osm procentních bodů.

Rozdíly v názorech stoupenců nejsilnějších stran nejsou tak zásadní, jak by naznačovala jejich programová východiska. I mezi stoupenci levice je silný názor, že dávky by neměly oslabovat motivaci nezaměstnaných k hledání práce. Z hlediska stranických preferencí ale zastávají názor, že by se dávky neměly zvyšovat, častěji příznivci pravicových stran, u ODS se k němu přiklonilo 77 procent, u TOP 09 pak 76 procent dotázaných.

Agentura však upozornila, že tento názor je silný také u voličů levicových stran, kde podíl souhlasných odpovědí činil téměř polovinu. Ze stoupenců ČSSD s ním souhlasilo 47 procent, u KSČM to bylo 42 procent lidí.