Více než dvěma třetinám lidí se euro nezamlouvá

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Euro jakožto oficiální měna v České republice se příliš nezamlouvá více než dvěma třetinám obyvatel. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V české společnosti stále přetrvává převážně odmítavý postoj k přijetí jednotné evropské měny - eura. Více než dvoutřetinová část respondentů (68 procent) zavedení eura u nás odmítá.

Eurem by si přála platit asi pětina Čechů (21 procent), „výslovně pro“ bylo jen pět procent dotázaných. Pro odpověď „spíše euro zavést“ se pak vyslovilo 16 procent respondentů. Desetina respondentů (11 procent) nenašla jednoznačnou odpověď a zvolila variantu „nevím“.

Mezi zastánce evropské měny patří zejména voliči pravice do 30 let, především pak ODS, kteří mají vysoškolské vzdělání a dobrou životní úroveň. Proti euru jsou pak levicoví voliči, především ČSSD a KSČM, kteří nedosahují dobré životní úrovně. V této skupině se objevili také důchodci či lidé s výučním listem.

„Souhlasíte nebo nesouhlasíte s tím, aby bylo za měnu ČR přijato euro?“

„Souhlasíte nebo nesouhlasíte s tím, aby bylo za měnu ČR přijato euro?“„Souhlasíte nebo nesouhlasíte s tím, aby bylo za měnu ČR přijato euro?“ | CVVM

Zdroj: CVVM

CVVM upozorňuje, že z dlouhodobého hlediska se popularita eura v Česku postupně snižuje. V roce 2010 bylo proti přijetí eura o 13 procent méně Čechů než je tomu nyní, rozdíl proti roku 2009 pak dělá dokonce 21 procent. CVVM pak uvedlo, že mezi lety 2001 a 2011 došlo k postupnému převrácení většinových preferencí, když do roku 2005 zřetelně převažoval souhlas se zavedením eura jakožto měny v Česku, v letech 2006 až 2009 byly podíly souhlasu a nesouhlasu vyrovnané a v roce 2010 převážně převážilo nesouhlasné stanovisko. Možným a logickým vysvětlením jsou dvě zásadní skutečnosti: Ekonomická krize a současné problémy eurozóny - zejména tzv. periferie (jižního rohu), kam patří státy, jako je Řecko, Portugalsko, ale také Itálie a Španělsko.

Názory na přijetí eura za měnu České republiky – vývoj v čase (v procentech)

Názory na prijetí eura za menu Ceské republiky – vývoj v case (v procentech)Názory na prijetí eura za menu Ceské republiky – vývoj v case (v procentech) | CVVM

Pozn.: „Pro euro“ tvoří součet odpovědí „rozhodně souhlasí“ a „spíše souhlasí“, „proti“
tvoří součet odpovědí „rozhodně nesouhlasí“ a „spíše nesouhlasí“. Dopočet do 100 %
tvoří odpovědi „neví“.

Zdroj: CVVM

Průzkum se uskutečnil ve dnech 6. až 13. června a zúčastnilo se ho 1006 respondentů.