Vietnamci v Česku pracují 54 hodin týdně

Vietnamci, práce

Vietnamci, práce Zdroj: Chaloupka Miroslav/Sedmicka

Pracovní týden cizinců u nás je často daleko delší než ten Čechů. Rekordmani jsou v tomto směru Vietnamci, kteří dělají průměrně 54 hodin za týden. Vysoká čísla připadají i na Moldavany a Ukrajince, kteří pracují 52 hodin týdně, Rusové pak 48 hodin. Vyplynulo to z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ukrajinci si v Česku vydělali v průměru 17 083 korun čistého. Polovina z nich ale měla na ruku méně než 15 tisíc korun měsíčně.

Lidé z Vietnamu si průměrně přišli na 19 070 korun čistého, polovina Vietnamců nedosáhla ale na 17 500 korun.
Čistý průměrný příjem Rusů činil 20 163 korun, Moldavanů 16 848 korun a cizinců ze zemí bývalé Jugoslávie kromě Slovinska pak 24 963 korun.

Yana Leontiyeva ze Sociologického ústavu Akademie věd k tomu podotkla, že i když se některé částky mohou zdát vysoké, pracovní týden migrantů je v průměru delší než týdenní pracovní doba Čechů.

Přibývá cizinců s dlouhodobým pobytem

Na konci loňského listopadu žilo podle údajů ministerstva vnitra v Česku legálně 406 211 cizinců. Zaměstnání mělo zhruba 221 000 lidí ze zahraničí. Další podnikali.

Podle Daniela Chytila z Českého statistického úřadu se charakter migrace v Česku mění. Cizinci sem nepřicházejí už jen na pár let, ale snaží se tu usadit či zůstat dlouhodobě. Přibývá proto lidí s povolením k trvalému pobytu. Na konci listopadu ho mělo celkem 198 tisíc lidí ze zahraničí.

„Klesá počet nově příchozích a zvyšuje se podíl lidí s dlouhodobým pobytem,“ uvedl Chytil. Podle něj má povolení k trvalému pobytu 60 procent Vietnamců v Česku a dvě pětiny Ukrajinců či Rusů.