Viníka úniku informací v kauze Pandur policie neodhalila

Pandur II, armáda, transportéry

Pandur II, armáda, transportéry Zdroj: E15 Eduard Erben

Za únik informací v kauze nákupu transportérů Pandur pro českou armádu nebude nikdo potrestán. Policii se nepodařilo najít viníka, případ byl proto odložen. Uvedl to státní zástupce ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství Rostislav Bajger, který prověřování okolností úniku informací dozoroval.

„Spis jsem přezkoumal a shodl jsem se s názorem policistů, že jsou splněny podmínky pro odložení případu. Pachatel nebyl zjištěn,“ řekl Bajger. Kriminalisté podle něj provedli dostatek důkazů, které byly v případu možné. Bližší informace k ukončenému vyšetřování ale zveřejnit nechce, není totiž vyloučeno to, že se vyšetřování znovu otevře. „Pokud by se v budoucnu podařilo pachatele najít, vše, co bychom dnes zveřejnili, by mohl použít ve svůj prospěch,“ vysvětlil žalobce.

Vyšetřování už mělo být ukončeno několikrát. Poprvé 2. října. Tehdy ale kriminalisté požádali o další čas na provedení zbývajících důkazů. Později Bajger lhůtu prodloužil ještě dvakrát. Vyšetřování tak policisté ukončili loni a první dva týdny letošního roku se žalobce seznamoval s výsledky jejich práce. Konečné rozhodnutí zveřejnil dnes.

Svědek označil jako korupčníka Marka Dalíka

Deníky Mladá fronta Dnes a Právo loni 11. května zveřejnily výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, utajeného svědka v případu údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných vozů Pandur pro českou armádu, v němž může jít o vysoké úplatky. Szücs prý uvedl, že si přítel bývalého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Vedení Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) dalo podle mluvčí Heleny Markusové 13. května příkaz Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, aby úniky informací prověřilo. Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula ale už dříve vyloučil stejně jako Markusová, že informace unikly z jejich úřadu. Rampula také řekl, že do styku se spisem mohli přijít dva žalobci z jeho úřadu a jeden z NSZ. Vyslechnout svědka se do Rakouska vydali koncem loňského března vyšetřovatel František Zahálka, doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou, napsal už dříve Respekt.

Podle týdeníku vyvolalo zveřejnění Szücsova jména v médiích v Rakousku zděšení tamních policejních a justičních institucí. Svědek se prý ze strachu z pomsty za svou výpověď skrývá a není jasné, zda své svědectví zopakuje před případným soudem. Navíc ve vyšetřovacím spisu rakouské policie vypovídalo více utajených svědků, kteří prý odmítají svou výpověď opakovat.

Nákup Pandurů prošel až na druhý pokus

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur v polovině loňského července. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.