Visegrád chce nabídnout unii za čtyři roky vlastní bojovou skupinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Země visegrádské skupiny se domluvily, že v roce 2019 opět nabídnou Evropské unii společné vojenské pohotovostní síly, takzvanou battlegroup. Po dnešním jednání zástupců ministerstev obrany V4 to řekl státní tajemník slovenského ministerstva obrany Miloš Koterec. Společnou battlegroup Visegrád sestavil pro první polovinu příštího roku. Česko pro něj vyčlení přes 800 vojáků.

„Na účast v battlegroup jsme se připravovali dva roky,“ řekl český ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Celý kontingent by mělo tvořit přes 3300 vojáků, řekl maďarský ministr obrany István Simicskó. Nejsilnější zastoupení v něm má Polsko. Česko pro něj uvolní asi 800 vojáků, mezi kterými budou spojaři, ženisté, ale i část speciálních sil. „Ta battlegroup je poskládána tak, aby její celkové schopnosti pokrývaly celé spektrum vojenských potřeb,“ řekl Stropnický.

Maďarsko vyčlení přes 600 mužů a žen v uniformě z řad ženistů, logistiků nebo speciálních sil, Slováci především mechanizovanou rotu a rotu specialistů z radiační, chemické a biologické ochrany. Podle Stropnického battlegroup nikdy v minulosti nebyla použita, označil ji jako „pohotovost v záloze“. Dovede si představit, že by mohla být využita její část. I český ministr potvrdil, že by mohla být společná jednotka využita i v budoucnu.

Visegrád a naše východní banda

Der Standard: Jednotný náhled na východ Evropy je chybou