Vláda kývla na slučování úřadů, chce ušetřit 8,6 miliardy

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Vláda schválila návrh na sloučení některých úřadů státní správy. Spolu se slučování ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu by to mělo státu pomoci do roku 2014 ušetřit 8,6 miliardy korun.

Mezi dnes schválenými kroky jsou například taková opatření, jako je sloučení Státní rostlinolékařské správy a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, které by mělo uspořit 356 milionů korun. Dalších pět milionů má přinést sloučení Drážního úřadu, Státní plavební správy a úřadu pro civilní letectví.

Celou miliardu úspor má přinést třeba spojení odborů starajících se o informační a komunikační technologie na ministerstvu práce a sociálních věcí, úřadech práce, České správě sociálního zabezpečení, Státním úřadu inspekce práce a dalších.

Slučování uvolní některé nemovitosti, které zřejmě bude možné prodat. V této souvislosti bývá zmiňována účetní cena 3,7 miliardy. Vláda se hodlá zbavit také známého zámku Štiřín, jehož účetní cena je 329 milionů, reálně prý za něj podle úvah kabinetu bude možné utržit i více než miliardu korun.

Vláda měla materiál na stole už minulý týden, kvůli nabitému programu jednání jej ale projednávala až dnes. Ministr bez portfeje Petr Mlsna už minulý týden řekl, že oněch více než 8,5 miliardy korun je „reálná minimalistická výše úspor, kterých lze dosáhnout. Není to žádný vzdušný zámek“.

Mlsna tehdy také vysvětlil, že opatření, na kterých panuje shoda, by měla být spuštěna co nejdříve. Některá z nich mohou příslušní ministři sami provést okamžitě či v řádech týdnů nebo měsíců, neváže je žádná legislativní úprava.

U jiných bude potřeba změnit prováděcí nařízení vlády či vyhlášku, řekl ministr. Nejdéle pak podle něj bude trvat příprava opatření, u nichž bude potřebná novelizace zákonů.