Vláda má malé plus, důvěra jí od června mírně stoupla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Vládě důvěřuje 22 procent dotázaných, v rámci zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), což je o pět procent více než v červnu. Nepatrně, o jedno procento, příbylo proti červnovým údajům také těch, kteří jsou spokojeni se současnou politickou situací. Největší úbytek důvěry naopak od posledního průzkumu zaznamenala obecní zastupitelstva, která se propadla z 59 na 55 procent.

Vládě důvěřovali zejména ekonomicky aktivní lidé mezi 30 až 44 lety s dobrou životní úrovní a vysokoškoláci. Politicky se pochopitelně jedná o příznivce koaličních stran.

Shodně o dvě procenta vyšší počet dotázaných než v červnu důvěřoval Poslanecké sněmovně a Senátu. Sněmovna si polepšíla z 15 na 17 procent, Senát z 21 na 23 procent.

Nadpoloviční důvěru občanů udržel proti poslednímu průzkumu také prezident Václav Klaus, ale od června do září jedno procento přívrženců ztratil, aktuálně mu důvěřuje 54 procent dotázaných.

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo sedm procent respondentů, tedy o jedno procento více, než v posledním šetření. Ani spokojena, ani nespokojena je necelá pětina obyvatel (18 procent) a nespokojeno je 72 procent účastníků průzkumu. Nespokojených proti posledním číslům ubylo o tři procenta.

Vývoj spokojenosti/nespokojenosti s politickou situací od parlamentních voleb v r. 2010 (v %)Vývoj spokojenosti/nespokojenosti s politickou situací od parlamentních voleb v r. 2010 (v %)|CVVMZdroj: CVVM

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.