Vláda nejspíše neposvětí vyšší ochranu záchranářů

Záchranáři

Záchranáři

Vláda patrně nebude souhlasit s předlohou Libereckého kraje, podle níž by záchranáři požívali vyšší ochranu, jako mají úřední osoby. Podle návrhu stanoviska kabinetu jde o nesystémový zásah do trestního řádu, za útoky na záchranáře už nyní platí vyšší trestní sazby. Ministři se budou krajskou novelou zabývat ve středu.

„Opakované útoky na příslušníky zdravotnické záchranné služby ukázaly, že chybí účinná právní ochrana zdravotnických záchranářů při výjezdu mimo zdravotnické zařízení,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Obdobnou předlohu ale poslanci zamítli už letos na jaře.

V současnosti platí vyšší trestní sazby pro agresory, pokud na záchranáře zaútočí ve chvíli, kdy poskytují pomoc. Pokud ale zaútočí předtím, nebo až potom, vztahují se na ně nižší sazby. Vláda krajské předloze vyčítá i to, že z ní nevyplývá, že by záchranáři požívali vyšší ochranu jen při výjezdech.

Podobnou předlohu v minulosti navrhoval Středočeský kraj. Sněmovna ji v březnu zamítla se zdůvodněním, že jde o omyl; veřejní činitelé jsou totiž chránění kvůli tomu, aby byl chráněn úřad a jeho nerušený výkon. Označení úřední osoba zahrnuje řadu skupin lidí, od policistů a soudců po finanční arbitry a lesní stráž.