Vláda premiéra Sobotky schválila svou demisi

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila svou demisi. Ještě dnes bude doručena na Pražský hrad. Demisi podá dosavadní kabinet koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL k rukám prezidenta Miloše Zemana, který jej následně pověří vykonáváním mandátu do jmenování nové vlády Andreje Babiše (ANO). To by se mělo podle Hradu stát 13. prosince.

Vláda rozhodla o demisi v návaznosti na páteční konec ustavující schůze nově obsazené Poslanecké sněmovny. Kabinet už bezprostředně po říjnových volbách do Sněmovny omezil svou činnost a soustředí se jen na neodkladné záležitosti či evropskou agendu. V demisi se ministři Sobotkovy vlády sejdou na posledním zasedání příští středu 6. prosince.

Sobotkova vláda byla jmenována 29. ledna 2014 a je třetí, které se podařilo od vzniku samostatné České republiky vydržet do konce volebního období. Předtím čtyřletý mandát dokončily kabinety pozdějších prezidentů Václava Klause (1992-1996) a Miloše Zemana (1998-2002).

Celé období zůstali na svých místech ministři KDU-ČSL, v řadách ČSSD a ANO přistoupil Sobotka celkem k devíti změnám. Dotkly se ministerstev pro místní rozvoj, dopravy a spravedlnosti. Dvakrát se měnili ministři školství, jednou ministr zdravotnictví, pro lidská práva a průmyslu. Po vládní krizi letos v květnu odvolal Sobotka z čela ministerstva financí Babiše.

Končící kabinet prosadil mimo jiné služební zákon, k důležitým změnám z počátku vládnutí patřilo i zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. V daňové oblasti se opakovaně zvyšovaly daňové slevy na potomky. Zavedena byla také třetí sazba DPH ve výši deseti procent na knihy, kojeneckou výživu a léky. Symbolem snahy o zmenšení úniků se stalo zavedení elektronické evidence tržeb či kontrolní hlášení k DPH.

Nejvýraznější koaliční spory přinesly poslední dva roky. Loni způsobila krizi reorganizace policejních útvarů a vznik Národní centrály proti organizovanému zločinu. Napětí vyvolala také novela o střetu zájmů, která reguluje mimo jiné podnikání ministrů a zjevně byla namířena na Babiše. Letos v květnu avizoval Sobotka kvůli nesrovnalostem v podnikání Babiše demisi vlády, nakonec přistoupil pouze k odvolání Babiše.