Vláda schválila kandidaturu Jourové na eurokomisařku

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: CTK

Vláda na svém mimořádném zasedání ve čtvrtek večer schválila kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové na eurokomisařku. Na Twitteru to oznámil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Nominaci vláda nyní pošle do Bruselu novému šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi.

Dohodu o kandidatuře Jourové dříve umožnil pondělní ústupek ČSSD, která chtěla nominovat exministra financí Pavla Mertlíka. Výměnou chce prosadit navýšení peněz na sociální služby o zhruba 750 milionů korun a vyšší růst minimální mzdy. „V rámci vyjednávání jsme otevřeli dvě programová témata, která pokládáme za důležitá,“ uvedl v této souvislosti premiér Sobotka.

Ve středu Jourovou podpořil i poslanecký výbor pro evropské záležitosti. Česko bude primárně vyjednávat o získání postu eurokomisaře pro regionální rozvoj, administrativní záležitosti nebo dopravu. Vláda má podle Jourové v záloze i další resorty, jako například průmysl, ale nyní se diskuze vedou o těchto třech portfoliích, která preferuje i ona sama.

Nominace ženy posiluje šanci Česka na lepší portfolio

Navržením političky roste šance, že český eurokomisař povede některý z významnějších resortů v příští Evropské komisi. Její šéf Jean-Claude Juncker v ní totiž chce mít vysoké zastoupení žen. Ještě dnes bude o nominaci Jourové jednat vláda.

Fakt, že výběrem ženy si Česko říká o výraznější portfolio, potvrdil i premiér Sobotka. „Byli bychom rádi, kdyby budoucí český eurokomisař měl v komisi silnější pozici, než jak tomu bylo v minulosti,“ uvedl již dříve premiér.

Českou kandidátku nyní čeká na počátku srpna seznamovací schůzka Junckerem. Do konce prázdnin by se měla dozvědět, který resort jí svěří. Na konci září pak bude muset obstát před europoslanci příslušného výboru při takzvaném „grilování“, které si v mírnější formě vyzkoušela už při středečním slyšení před sněmovním výborem pro evropské záležitosti. Pokud jí europoslanci dají zelenou a Evropský parlament schválí celou Junckerovu komisi, ujme se Jourová nové funkce na počátku listopadu.