Vládě by se silnější NKÚ líbil, úřad by mohl kontrolovat i státní firmy

Sídlo NKÚ (ilustrační foto)

Sídlo NKÚ (ilustrační foto) Zdroj: E15

Noví poslanci mají ve sněmovně ostrý start. Jako by chtěli dostát všem svým předvolebním slibům najednou, zavalili vládu v demisi novelami zákonů v boji proti rozkrádání, korupci, nestandardnímu nakládání s veřejnými financemi a dalším nešvarům. Vláda většinu návrhů odmítla.

Souhlasila jen s novelou ústavy, jíž by se posílily pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Vedle rozšíření kontrolní činnosti na obce by mohl úřad posílat kontroly i do státních firem, jako je třeba ČEZ.

K zákonu o registru smluv zaujala vláda neutrální stanovisko. Vedle již existující povinnosti zveřejňovat obchodní smlouvy uzavřené státní správou či samosprávou by mělo dojít na další závazky, které zatím režimu zveřejňování nepodléhá a unikají tak dohledu. V registru by se měly objevit i objednávky a faktury.

Zákon o péči řádného hospodáře by měl zvýšit trestní odpovědnost představitelů státní správy a samosprávy. Na ně si má posvítit i zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Zejména v případě vědomých a svévolných rozhodnutí politiků a úředníků, které poškodí veřejnost. Oba poslanecké návrhy vláda zamítla. Důvody ale nezveřejnila.